Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει το δυσλεκτικό παιδί ηλικίας 13-18 ετών με τους παρακάτω τρόπους:

  • Αν ακόμα χρειάζονται βοήθεια συζητείστε το πρόβλημα μαζί τους πρώτα. Αν συμφωνούν προχωρήστε στο να βρείτε βοήθεια. Αν δεν θέλουν, μην επιμείνετε αλλά περιμένετε.
  • Συζητείστε με το σχολείο την επιλογή και το βαθμό των αντικειμένων που θα πάρουν στις εξετάσεις. Σημαντικοί παράγοντες σ΄αυτήν τους την επιλογή είναι τα ενδιαφέροντά τους προς τα μαθήματα ώστε να τονώσουν το ηθικό τους για το μέλλον. Το να πάρουν λιγότερα μαθήματα και να επιτύχουν θα είναι σαφώς προτιμότερο από το να πάρουν πολλά και να πιεστούν, πράγμα που πιθανόν τους οδηγήσει σε αποτυχία.
  • Ενθαρρύνετέ τους ν΄ασχολούνται μ΄επιτυχημένες δραστηριότητες έξω από το σχολείο, π.χ. ποδόσφαιρο, σκάκι, κ.λπ. Θα βοηθήσει αν αυτές οι δραστηριότητες περιέχουν τη συνεργασία πολλών ατόμων, πράγμα που μερικοί δυσλεκτικοί βρίσκουν δύσκολο.
  • Συζητείστε τον τρόπο εξέτασής τους με τον δάσκαλό τους και την πιθανότητα να δοθεί έξτρα χρόνος. Βοηθείστε τους να κάνουν τη σωστή επιλογή επαγγέλματος ώστε να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους.
  • Τα δυσλεκτικά άτομα συχνά φαίνεται να ωριμάζουν πιο αργά απ΄ότι οι φίλοι τους, γι΄αυτό χρειάζεται να τους ακούτε προσεκτικά, να τους ενθαρρύνετε και ίσως να τους πειράζετε μ΄ευγενικό τρόπο για να τους τονώσετε το ηθικό.
  • Αυτά μπορεί να είναι πολύ δύσκολα για τους γονείς που νοιάζονται να βοηθήσουν, γιατί συχνά οι νέοι γίνονται πεισματάρηδες στο να μη δέχονται βοήθεια και αν δεν την θέλουν δεν θα μπορέσει να επιδράσει θετικά πάνω τους. Γι΄αυτό, ν΄αναφέρετε συχνά τις επιτυχίες τους και να μην απογοητεύετε με τις αποτυχίες τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα