Το τέλος μιας φιλίας μπορεί να είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Και, στις μικρές ηλικίες, είναι δυστυχώς αρκετά συχνό φαινόμενο. Μερικές φορές, οι φίλοι απλά χάνονται με τον καιρό, σταματούν να περνάνε χρόνο μαζί και καταλήγουν απλώς γνωστοί· αυτό είναι το καλό σενάριο. Άλλες φορές, το τέλος μιας φιλίας σηματοδοτείται από συναισθηματικές εκρήξεις, φωνές και καυγάδες.

Και δεν είναι καθόλου σπάνιο ένα από τα δύο παιδιά να νιώθει ότι έχει μείνει μόνο του. Συναισθήματα όπως οργή και θλίψη, που είναι πολύ ξεκάθαρα σε εμάς, δεν είναι το ίδιο εύκολα για ένα παιδί να τα διαχειριστεί. Και κάπου εδώ μπαίνει ο γονέας. Το πρώτο σας ένστικτο θα είναι να αντιδράσετε, ίσως να μιλήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού—και αυτό θα είναι τεράστιο λάθος. Οι γονείς θα ήταν καλό να μην μπλέκονται σε τέτοια ζητήματα των παιδιών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρίσκεστε δίπλα στο παιδί σας και να του δώσετε την στήριξη που χρειάζεται.

Δώστε προσοχή σε αυτά που νιώθει και βοηθήστε το να τα αναγνωρίσει. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να αρχίσει να έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του και να μπορεί να τα διαχειρίζεται αναλόγως. Για να το καταφέρετε αυτό, μια καλή ιδέα είναι να περιγράψετε, με όσο πιο ουδέτερο (και χωρίς καθόλου διάθεση για κριτική) τρόπο αυτά που βλέπετε, όπως: “Βλέπω ότι αισθάνεσαι πληγωμένος/ θυμωμένος για αυτά που σου είπε”. Αν το παιδί σας ξέρει ότι καταλαβαίνετε τι περνάει, θα αισθανθεί πολύ καλύτερα.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε στο παιδί σας για πιθανά προβλήματα που έχετε παρατηρήσει στην δική του συμπεριφορά. Τώρα χρειάζεται συμπαράσταση.

Μην μιλήσετε άσχημα για το άλλο παιδί. Είναι πολύ πιθανό, πάνω στα νεύρα σας να θέλετε να πείτε κάτι, αλλά κρατηθείτε. Τα αισθήματα των παιδιών αλλάζουν συνεχώς και ποτέ δεν ξέρετε αν μπορεί να ξαναγίνουν φίλοι στο κοντινό μέλλον. Επιπλέον, το παιδί σας βλέπει και μαθαίνει από εσάς και δεν είναι ωραίο μάθημα να σας βλέπει να μιλάτε άσχημα και να κρατάτε κακίες. Πείτε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να προσπαθήσει να εκδικηθεί αυτό το παιδί με οποιονδήποτε τρόπο—είτε να το χτυπήσει είτε να αρχίσει να διαδίδει φήμες για αυτό.

Τα παιδιά σπάνια λύνουν τις διαφορές τους μέσα από διάλογο. Πρέπει να το θυμάστε αυτό. Μπορεί για λίγο καιρό να κρατούν τις αποστάσεις και έπειτα να συμβεί κάτι, να βρεθούν στον ίδιο χώρο ή στην ίδια παρέα και να συνεχίσουν να φέρονται καλά το ένα στο άλλο.

Θυμίστε στο παιδί σας ότι, ακόμα και αν μια φιλία έχει τελειώσει, δεν τελείωσε ο κόσμος. Πόσο μάλλον, πείτε του ότι σύντομα θα μπορέσει να δει τη θετική πλευρά και θα παρατηρήσει ότι υπάρχει χώρος στην ζωή του για καινούριους φίλους με τους οποίους θα έχει ακόμα περισσότερα κοινά. Ρωτήστε το παιδί σας αν υπάρχουν άλλα παιδιά από το σχολείο που θα ήθελε να καλέσει στο σπίτι για να παίξουν ή αν ενδιαφέρεται για κάποια δραστηριότητα μετά το σχολείο, που θα το βοηθήσει να γνωρίσει και άλλα παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα