Αν το παιδί σας διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, είναι σημαντικό η οικογένειά σας να του δίνει την κατάλληλη φροντίδα, χωρίς να του στερεί την ελευθερία από τις καθημερινές δραστηριότητες. Λόγω του διαβήτη τα παιδιά εμφανίζουν ειδικές συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις. Η διαχείριση μπορεί να φανεί πολύπλοκη και να επηρεάσει όλη την οικογένεια. Εδώ ακριβώς είναι που καλείστε να φανείτε δυνατοί, συνετοί και προετοιμασμένοι κατάλληλα, ώστε με υπομονή να προσαρμόσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα στις νέες, αυξημένες ανάγκες. Η σωστή καθοδήγηση, εκπαίδευση και η θετική σας στάση είναι κάποια από τα μυστικά για να το επιτύχετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ένα παιδί με διαβήτη μπορεί και πρέπει να κάνει ακριβώς ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά.  Δεν χρειάζεται να νιώθει διαφορετικό, ούτε να μεταφέρει φόβους και ανησυχίες μαζί του στο σχολείο και τις δραστηριότητες. Ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του, το παιδί θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και να νιώθει ελεύθερο, κάθε στιγμή.

Καθημερινός και συστηματικός έλεγχος γλυκόζης

Ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη είναι ο τακτικός έλεγχος της γλυκόζης. Ο παραδοσιακός έλεγχος γλυκόζης αίματος γίνεται με τρύπημα στα δάκτυλα, κάτι το οποίο συχνά προκαλεί άγχος, στρες και πόνο στα δάκτυλα των παιδιών. Και όμως, τώρα κάτι τα αλλάζει όλα αυτά, καθώς το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre μετρά τη γλυκόζη απλά με μια σάρωση, μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετείται στο μπράτσο του παιδιού και μιας συσκευής ανάγνωσης. Η σάρωση, που διαρκεί 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και εμφανίζει μια ακριβή μέτρηση της τρέχουσας ένδειξης γλυκόζης, ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών, αλλά ένα βέλος τάσης που δείχνει την κατεύθυνση και τον ρυθμό μεταβολής της γλυκόζης. Το σημαντικό είναι πως το παιδί απαλλάσσεται από το τρύπημα στα δάκτυλα, ενώ μπορεί να σαρώνει κάθε στιγμή παντού, ανώδυνα και διακριτικά.

Διατροφή

Μάθετε στο παιδί την αξία της υγιεινής διατροφής και εκπαιδεύστε το σωστά ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει τι είναι καλό για αυτό. Φυσικά, ο διαβήτης δεν σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να στερηθεί τα κεράσματα, τις λιχουδιές ή το να τρώει έξω σε εστιατόριο, εφόσον αυτό γίνεται με μέτρο και σωστή καθοδήγηση. Βοηθήστε το να τρώει σύνθετους υδατάνθρακες με άφθονα φρούτα και λαχανικά και πρωτεΐνες. Όταν τρώει έξω διδάξτε το να ρωτά τι περιέχει κάθε γεύμα και δώστε του έναν οδηγό μέτρησης υδατανθράκων. Το σύστημα παρακολούθησης FreeStyle Libre μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στη διαχείριση του διαβήτη, γιατί θα σας αποκαλύψει πώς η γλυκόζη του παιδιού σας επηρεάζεται από τις διατροφικές του συνήθειες.

Δραστηριότητες

Εκτός από τη σημασία της διατροφής, σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική δραστηριότητα για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί να κάνει δραστηριότητες που κάνουν και τα άλλα παιδιά. Θα πρέπει να το παροτρύνετε να ζει μια φυσιολογική ζωή, όπως να πηγαίνει σε πάρτι, να συμμετέχει σε  σχολικές εκδρομές και να κάνει σπορ. Με το σύστημα FreeStyle Libre μπορείτε να απαλλαγείτε από την έγνοια της σωστής παρακολούθησης ακόμη και στο κολυμβητήριο ή την άσκηση, αφού ο αισθητήρας μπορεί να φορεθεί για ως και 14 ημέρες και είναι ανθεκτικός στο νερό.

Έλεγχος της γλυκόζης και τη νύχτα

Με το σύστημα FreeStyle Libre έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς μάλιστα να ξυπνάτε το παιδί σας για έλεγχο της γλυκόζης με τρύπημα στα δάκτυλα. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το παιδί να κοιμηθεί και απλά να σαρώσετε τον αισθητήρα, που καταγράφει συνέχεια και αυτόματα τις τιμές γλυκόζης. Πλέον, έχετε για πρώτη φορά τον έλεγχο στα χέρια σας, καθώς το σύστημα FreeStyle Libre θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σας αποκαλύψει πιθανές τάσεις υπογλυκαιμίας, που πιθανόν να περνούσαν ανεπίγνωστες μέχρι τώρα.

Συνεπώς, ο διαβήτης τύπου 1 δεν χρειάζεται να ‘’κρατά πίσω το παιδί σας’’. Με σχεδιασμό, εμπειρία και ενημέρωση, αλλά και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε κατάσταση και να εφοδιάσετε το παιδί με αυτοπεποίθηση και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις