Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ενώ τα παθολογικά προβλήματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζουν σαφή κάμψη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, το Πάσχα και τις ημέρες που ακολουθούν εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα.

Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί είναι η κυριότερη αιτία του φαινομένου. Απλά συμπτώματα όπως βαρύ κεφάλι, ξινίλα, φούσκωμα, πόνοι στομάχου, διάρροια, συχνουρία, μπορεί να οφείλονται σε απλή παθολογική ανισορροπία, μπορεί όμως να σχετίζονται και με παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην απότομη λήψη μεγάλων λιπαρών γευμάτων.

Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

  • Η χολοκυστίτιδα
  • Η παγκρεατίτιδα
  • H γαστρίτιδα
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Η ηπατίτιδα
  • Το καρδιακό επεισόδιο
  • Η διαβητική απορρύθμιση
  • Η τροφική δηλητηρίαση
  • Η γαστρεντερίτιδα
  • Η υπερτασική κρίση


Η τήρηση ορισμένων προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη για την πρόληψη των διαταραχών αυτών:

  • Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα.
  • Το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήστε το γλυκό για την επομένη. Μαγειρέψτε απλά, χωρίς μεγάλες ποσότητες άλατος, βουτύρου, ή μπαχαρικών.
  • Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά.
  • Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, μπαχαρικών και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών. Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.
  • Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε.
  • Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες. Συντηρείστε τα τρόφιμα με επιμέλεια στο ψυγείο. Ελέγξτε το ψυγείο σας αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης.
  • Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά.
  • Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση.
  • Η αλλαγή καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση του σακχάρου. Ορισμένοι διαβητικοί θα χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων (ινσουλίνη) και συμπληρωματικές οδηγίες.
  • Οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς καλό είναι να αποφύγουν την κατάχρηση άλατος.