Η ηφαιστειακή σκόνη επηρεάζει κύρια τα άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία στο λαιμό, στη μύτη, στο καρδιοναπνευστικό σύστημα, στα μάτια, καθώς και τα αλλεργικά άτομα. Σημαντικός είναι ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης της ηφαιστειακής σκόνης με ποικίλους ρύπους, σε περιοχές με αυξημένους δείκτες περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Αρκετά άτομα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό των βλεννογόνων, ξηρότητα λαιμού, μπούκωμα, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ασθματική κρίση, κνησμό, σε περίπτωση επαφής. Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα οξέα συμπτώματα ακόμη και σε περίπτωση μικρής έκθεσης.

Οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Μέτρα πρόληψης

  • Να μην καπνίζετε.
  • Αναβάλλετε το ταξίδι σας σε χώρες με υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής σκόνης, εάν αυτό είναι εφικτό. Να αποφύγετε να κυκλοφορείτε σε περιοχές με αυξημένους δείκτες βιομηχανικών ρύπων.
  • Να χρησιμοποιείτε καλά συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και να τα συντηρείτε σωστά. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε περιοχή με αυξημένη συγκέντρωση ηφαιστειακής σκόνης μείνετε στο εσωτερικό περιβάλλον.
  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά. Τα διπλά τζάμια είναι χρήσιμα.
  • Να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από τη δουλειά.
  • Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς, για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε. Εάν πάσχετε από ορισμένα νοσήματα (π.χ. άσθμα), μπορεί να χρειαστείτε προφυλακτική αγωγή σε περίπτωση επαφής με αυξημένες συγκεντρώσεις ηφαιστειακής σκόνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα