Πρόκειται για αγγειοσυσπαστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μεταβολή του χρώματος των δακτύλων μετά από έκθεση σε κρύο ή μετά από συναισθηματική φόρτιση. Οι διαταραχές μπορεί να περιορίζονται σε ένα δάκτυλο, λίγα δάκτυλα ή να περιλαμβάνουν όλο το χέρι.

Σπάνια αφορούν το άκρο πόδι. Τα δάκτυλα εμφανίζουν ωχρότητα κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον, φαινόμενο που οδηγεί σε προοδευτική ανάπτυξη κυάνωσης, λόγω κακής αιμάτωσης.

Κατά την επαναθέρμανση η εμφάνιση ερυθρότητας είναι συχνή. Κακουχία, οίδημα με εντύπωμα, μούδιασμα, συνοδεύουν πολλές φορές την αλλαγή χρώματος. Μεταξύ των επεισοδίων τα άκρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά. Το σύνδρομο αποτελεί πηγή δυσάρεστων αισθημάτων, που συχνά παρακωλύουν την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική ζωή του πάσχοντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα δακτύλων, λόγω κακής αιμάτωσης.

Αίτια

1. Καλοήθης ιδιοπαθής νόσος RAYNAUD. Η επίπτωση της νόσου υπολογίζεται στο 10% του πληθυσμού. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην πυροδότηση της νόσου (π.χ. ανωμαλία συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αύξηση αδρενεργικών υποδοχέων).

2. Δευτεροπαθές RAYNAUD. Το δευτεροπαθές σύνδρομο προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις με διαφορετικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό, σε κάθε περίπτωση. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειακές βλάβες, ενδοκρινικά νοσήματα, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, νευρολογικές βλάβες και παρενέργειες φαρμάκων είναι χαρακτηριστικά νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθές RAYNAUD.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία σε κάθε περίπτωση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας