Αν και συνήθως, τα αίτια είναι «αθώα», η ζάλη και ο ίλιγγος μπορεί να οφείλονται σε οργανικές παθήσεις, π.χ. νοσήματα του λαβύρινθου (αιθουσαίο σύστημα), άλλες παθήσεις του αυτιού, παθήσεις του καρδιαγγειακού ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης).

Επιπλέον, μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων ή στη χρήση αλκοόλ, καθώς και σε αυχενικό σύνδρομο, που είναι από τις συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.

Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα ζαλάδας και ιλίγγους, που προκαλούνται από αυχενικό – αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, τα φυσικά θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούμε έχουν σαν σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς και την αποκατάσταση της μειωμένης λειτουργικότητας της αυχενικής μοίρας και των άνω άκρων.

Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπερήχους και Laser χαμηλής ισχύος, ενώ σε οξύ αυχενικό πόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές ηλεκτροθεραπείας και κυρίως TENS με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα μαλακά περιλαίμια (κολάρα) βοηθούν σε περιπτώσεις που χρειάζεται προσωρινή μείωση της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας για να μειωθούν οι ζαλάδες και οι ίλιγγοι.

Ενώ, ίλιγγος, ζαλάδα, και ζάλη είναι τα συμπτώματα των ασθενειών, ναυτία είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια ανώμαλη κατάσταση.
Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τους όρους airsickness, carsickness, και ακόμη και ασθενείας στο χώρο. Κίνηση ασθένεια προκαλείται από ένα πραγματικό ή αντιληπτό ερέθισμα κίνηση με την οποία κανείς δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί. Αυτό συμβαίνει όταν με αντικρουόμενες πληροφορίες τροφοδοτείται το αιθουσαίο και άλλα αισθητήρια συστήματα.

Επιπλέον, παρόλο που ένα άτομο μπορεί να περιγράψει ένα πρόβλημα ισορροπίας χρησιμοποιώντας έναν ή περισσότερους από αυτούς τους όρους, ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό συνδυασμό αυτών των όρων για να περιγράψει την ίδια κατάσταση.
Πράγματι, μερικοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν ακόμη και τη λέξη ζάλη, λέξη που δείχνει ότι απλά δεν αισθάνονται καλά. Είναι σημαντικό, συνεπώς, για τους ασθενείς να μη χρησιμοποιείται γενικώς κατά την περιγραφή των προβλημάτων την ισορροπία τους. Βάλτε έναν άλλο τρόπο, είναι καλύτερο για τους ασθενείς να περιγράφουν απλώς την αίσθηση που αισθάνονται χωρίς τη χρήση γενικών όρων όπως ζάλη.

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι πόνος, ευαισθησία στον αυχένα. Ένα μέρος των ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά συμπτώματα, με αισθητηριακές απώλειες και μυϊκή δυσλειτουργία. Ορισμένες μορφές ιλίγγου συνδέονται με το σύνδρομο αυτό. Ίλιγγος είναι το ψευδές αίσθημα περιστροφής ή κίνησης του σώματος όταν αυτό είναι σταθερό.

Λαβύρινθος

Ο λαβύρινθος είναι το τμήμα του αυτιού που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Απαραίτητα επίσης για την ισορροπία είναι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, οι μύες του σώματος και η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Μια διαταραχή σε καθένα από τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Προσβολές ιλίγγου, αστάθειας, ζάλης και αίσθημα απώλειας του βάρους της κεφαλής. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται με ναυτία ή και έμετο. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να συμβούν απότομα ή μπορεί να εμφανισθούν με τις αλλαγές της θέσης του σώματος ή της κεφαλής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη