Οι ιώσεις του χειμώνα είναι πηγή ταλαιπωρίας, για εκατομμύρια ανθρώπους. Πονόλαιμος, μπούκωμα, αλλά και υψηλός πυρετός, κάνουν τη ζωή μαρτύριο σε όσους πέσουν θύματά τους. Και όμως υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι, αφενός για να προληφθούν και αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι ιώσεις.

Το πρώτο ζητούμενο είναι η πρόληψη. Και για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, χρειάζονται δύο απλές κινήσεις: Γυμναστική και σωστός ύπνος. Η ήπια άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των πιο συνηθισμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά όσον αφορά τις εποχικές, χειμερινές ιώσεις του αναπνευστικού, μελέτες δείχνουν πως οι ασκούμενοι εκδηλώνουν πολύ λιγότερα κρυολογήματα, σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους. Οι ειδικοί συνιστούν ήπια άσκηση (λ.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα) επί μισή έως μία ώρα τη φορά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός για να καταλάβει ότι για να αντέξει ο οργανισμός τις επιθέσεις των ιών και των βακτηρίων, πρέπει να είναι ξεκούραστος. Και ξεκούραστος είναι συνήθως, όποιος κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και για αυτό είναι λογικό να μειώνεται η αντίστασή μας στους ιούς όταν κοιμόμαστε λίγο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπονομεύεται από τον κακό και τον ελλιπή ύπνο.

Αλλά αν παρόλα αυτά πέσουμε θύματα της ...γρίπης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάποιες παραδοσιακές πρακτικές, που μας βοηθούν να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, τα αιθέρια έλαια μέντας και ευκαλύπτου καταπραΰνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, χάρη σε ορισμένα συστατικά που περιέχουν. ´Ετσι, ανακουφίζουν από το «μπούκωμα» και τον πονόλαιμο, ενώ μπορεί να έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, δηλαδή να μας προστατεύουν από τους παθογόνους ιούς και τα βακτήρια.

Παράλληλα, οι σταγόνες με αλατόνερο αντιμετωπίζουν το μπούκωμα, το ποδόλουτρο με αλάτι είναι μία πρακτική για να πέσει ο πυρετός, το ζεστό τσάι με ρίγανη αντιμετωπίζει το βήχα. Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πολλά υγρά, η ξεκούραση και οι πορτοκαλάδες, είναι ένας "ασφαλής" τρόπος για να αισθανθεί καλύτερα κάποιος που ταλαιπωρείται από τη γρίπη.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]