Υγιεινή διατροφή, γυμναστική, μικρή κατανάλωση αλκοόλ, έλεγχος βάρους και κόψιμο του καπνίσματος, είναι πέντε μέτρα εναντίον των γηρατειών. Πάντως, η μάχη κατά των γηρατειών είναι διαρκής, ώστε οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν να εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στη φύση, αλλά σίγουρα με τον τρόπο ζωής, μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό έκπτωσης του οργανισμού του.

Εκτός από αυτούς τους πέντε κανόνες που εξασφαλίζουν καλά γηρατειά, υπάρχουν και άλλες κινήσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν πιο ασφαλή τη βιολογική ...πτώση.

Για παράδειγμα, πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε, ότι οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται νωρίτερα έχουν χειρότερη επιβίωση από αυτούς που παραμένουν ενεργοί όσο μπορούν περισσότερο.

Τεράστια σημασία όμως έχει και η κοινωνική επαφή. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που μένουν μόνοι τους υστερούν σε συναισθηματική ισορροπία και σε διανοητική εγρήγορση, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν εντός του κοινωνικού μικροπεριβάλλοντος της οικογένειας και των φίλων.

Η διανοητική εγρήγορση και η συναισθηματική ισορροπία, έχουν πολλά να αποκομίσουν από την καλή φυσική ικανότητα, η οποία μπορεί να διατηρηθεί κυρίως μέσω της συστηματικής γυμναστικής, αλλά και της ένταξης στη ζωή.

Η διατροφή επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως εκείνη που βασίζεται σε φυτικές τροφές και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρι είναι χρήσιμα στην επιβράδυνση της φυσιολογικής φθοράς του σώματος.

Γενικά, με το διαιτολόγιο θα πρέπει περιορισθεί η κατανάλωση θερμίδων και να ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε κορεσμένα λίπη, καθώς και να αντικατασταθούν τα απλά σάκχαρα όπως η ζάχαρη και το λευκό ψωμί, με σύνθετα όπως το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Επίσης, αν κάποιοι έχουν υπέρταση ή διαβήτη πρέπει να κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία για να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση και το σάκχαρο υπό έλεγχο.

Ακόμα και η ερωτική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα της ζωής, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Εν κατακλείδι, μολονότι δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φύση, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να ζήσουμε καλά, έως τα βαθιά μας γηρατειά. Και αυτό είναι πλέον κάτι παραπάνω από εφικτό…

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]