Είναι ο φόβος και ο τρόμος της ιατρικής. Βακτήρια εναντίον των οποίων δεν μπορεί να κάνουν τίποτα τα συνηθισμένα αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο υποστηρίζεται πως η ευρεία χρήση αντιβιοτικών ανά τον κόσμο έχει αυξήσει ανεπιστρεπτί την ανθεκτικότητα ορισμένων βακτηρίων στις ουσίες αυτές. Έτσι η αδιάκριτη χρήση τους οδηγεί σε ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορεί να αποτελέσουν απειλή ακόμα και για τη ζωή ενός ασθενούς, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν μετά την εξάπλωσή τους. Αν ένα βακτήριο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου λοιμώξεων.

Η σχέση αντιβιοτικών και μικροβίων είναι γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1940. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες της υπερέκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού στα αντιβιοτικά. Μάλιστα έχει χαρακτηρίσει σε έκθεσή του τα αντιβιοτικά ως «καταστροφή για την υγεία του μέλλοντος», προωθώντας κατά καιρούς καμπάνιες κατά της μαζικής χρήσης αντιβιοτικών ουσιών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 23.000 άνθρωποι κάθε χρόνο προσβάλλονται από θανατηφόρες μολύνσεις, οι οποίες δεν είναι ιατρικά αντιμετωπίσιμες πλέον με τη χρήση αντιοβιοτικών. Στην Ευρώπη, πεθαίνουν κάθε χρόνο 25.000 άνθρωποι, ενώ επιβαρύνεται με 1,5 δισ. ευρώ η υγειονομική περίθαλψη

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη, κυρίως στο νότο της. Αυτή η επιδείνωση είναι πιθανόν να προκλήθηκε από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και τις κακές συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με ειδικούς, η ανθεκτικότητα αναπτύσσεται καθώς η κατάχρηση αντιβιοτικών καθιστά κάποια από αυτά ανθεκτικά.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να έχει μολυνθεί με κάποιο ήδη ανθεκτικό βακτήριο και να μην το ξέρει. Επίσης, τα ανθεκτικά βακτήρια ανταλλάσσουν το γενετικό τους υλικό με άλλα βακτήρια του οργανισμού, με συνέπεια να δημιουργούνται νέα ανθεκτικά μικρόβια.

Αυτό το πρόβλημα είναι τέτοιου μεγέθους που χρειάζεται μια συντονισμένη δράση πολλών πραγμάτων. Πρώτα από όλα, η χρήση αντιβιοτικών θα πρέπει να είναι πιο ορθολογική και περιορισμένη. Δεύτερον, χρειαζόμαστε καλύτερα μέτρα υγιεινής στα νοσοκομεία. Και τρίτον, στο τέλος θα χρειάζονται επίσης νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία αυτών των βακτηρίων, γιατί δεν θα εξαφανιστούν από μόνα τους.

Για να μη βρεθείτε θύμα της κατάχρησης ...των αντιβιοτικών έχετε υπόψη:

  • Μην παίρνετε ποτέ μόνοι σας αντιβιοτικά.
  • Μην επιμένετε στον γιατρό να σας δώσει αντιβιοτικά που δεν χρειάζονται.
  • Συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα (π.χ. πολύ υψηλός πυρετός ή έκκριση πύου από το αυτί), εάν επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα (εκείνος θα κρίνει εάν υπάρχει επιμόλυνση με μικρόβια ή πρόκειται για αλλεργία) ή εάν πρόκειται για βρέφος ή ηλικιωμένο.
  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος, γρίπη κ.ά.), γιατί αυτά δεν καταπολεμούν τους ιούς.
  • Να μη μειώνετε τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά ή τις δόσεις τους, ούτε να αλλάζετε τη συνιστώμενη από τον γιατρό συχνότητα λήψης τους.

 premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο