Νέα έκθεση καταδεικνύει πως 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη» από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας, ενώ παράλληλα, εκτιμάται ότι το κόστος αυτής της «σωματικής αδράνειας» για την Ευρωπαϊκή οικονομία υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών συγκαταλέγονται η έλλειψη άσκησης από την παιδική ηλικία, καθώς και οι δουλειές γραφείου, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

Το σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος κάθεται πίσω από το γραφείο του επί 6 ή 7 ώρες στη σειρά, βλάπτει σοβαρά την υγεία του, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, προβλημάτων στον αυχένα και τη μέση, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων δεινών.

Ακόμα, δε, και αν διαθέτει καθημερινά κάποια ώρα για να γυμνάζεται, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τη βλάβη που υφίσταται από την πολύωρη ακινησία σε μια καρέκλα.

Παλαιότερες έρευνες συσχετίζουν το άγχος στη δουλειά με την πρόωρη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ειδικότερα ανακοπής.

Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή παραμένουν ωστόσο οι «συνήθεις ύποπτοι». Στους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών προσβολών συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η απουσία άσκησης στην καθημερινότητα.

Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και στρες σε συνδυασμό με κάποιου είδους γυμναστική, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της εμφάνισης πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τις περισσότερες φορές η καθιστική ζωή συνοδεύεται από παχυσαρκία. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι άκρως ανησυχητικές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί δεόντως έως το 2030. Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί μάλιστα για μία «κρίση υπερβολικού βάρους γιγάντιων διαστάσεων» στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα δραματική εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έως το 2030 σχεδόν όλοι οι ενήλικες θα είναι υπέρβαροι. Όμως και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Τσεχία αναμένεται αισθητή αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έως το 2030 εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. Επίσης ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος, ενώ το ίδιο ισχύει και για έναν στους πέντε κατοίκους των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Και στα παιδιά τους η εικόνα είναι περίπου η ίδια. Στη Γερμανία, μάλιστα, το ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων κάτω των 17 ετών ανέρχεται στο 20%.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη