Η καλή υγεία συνήθως αντικατοπτρίζεται με μία όμορφη, νεανική εμφάνιση. Συνεπώς, όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε εξωτερικές αλλαγές, όπως ρυτίδες ή τριχόπτωση, αντί να κατηγορήσουμε αμέσως την ηλικία ή το στρες, θα ήταν σωστό να ελέγξουμε αν κάτω από την επιφάνεια κρύβεται κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρακάτω βλέπουμε μερικές από τις πιο συχνές άσχημες αλλαγές στην εμφάνισή μας, και τι μπορεί να σημαίνουν αυτές για την υγεία μας.

Πρησμένα πόδια

Πολλές φορές, το πρήξιμο στα πόδια οφείλεται σε κάποιο στραμπούληγμα ή τραυματισμό. Επίσης, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία κάνουν τα πόδια μας να πρήζονται, όπως και ορισμένα φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Την ίδια, όμως, στιγμή, τα πρησμένα πόδια μπορούν να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς γίνεται κατακράτηση λόγω της ελαττωματικής λειτουργίας της καρδιάς. 

Κουρασμένα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι και οι “σακούλες” κάτω από τα μάτια είναι συνήθως δείγμα έλλειψης ύπνου. Αν, όμως, παρατηρήσετε ότι κοιμάστε κανονικά και οι μαύροι κύκλοι επιμένουν, ίσως πρέπει να προσέξετε καλύτερα την διατροφή σας. Τα σημάδια αυτά εμφανίζονται λόγω συσσώρευσης υγρών στο λεπτό, χαλαρό δέρμα κάτω από το βλέφαρο. Μέσα στις αιτίες τις συσσώρευσης αυτής βρίσκεται και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο προκαλούν κατακράτηση υγρών στο σώμα, και σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο φανερά.

Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Μπορεί να προκληθεί από τον χειμωνιάτικο αέρα, ή έπειτα από ένα ιδιαίτερα ζεστό ντους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξηρό, εύθραυστο δέρμα είναι σημάδι αφυδάτωσης και σοβαρών προβλημάτων. Ο υποθυρεοειδισμός και ο διαβήτης μπορούν να “στραγγίξουν” όλη την υγρασία από την επιδερμίδα, όπως και η ανεπάρκεια διάφορων θρεπτικών συστατικών, που σχετίζεται με κακή διατροφή ή κάποια διατροφική διαταραχή. Επιπλέον, η αθηροσκλήρωση, όταν δηλαδή στενεύουν και μπλοκάρουν οι αρτηρίες μας, επηρεάζει το δέρμα, καθώς του στερεί οξυγόνο και δημιουργεί ξηρές περιοχές - ειδικά στα πέλματα και τις γάμπες.

Ρυτίδες

Οι ρυτίδες είναι σίγουρα αναπόφευκτες όσο μεγαλώνουμε, αλλά μπορούν να είναι και σημάδι οστεοπόρωσης. Έχουν διεξαχθεί έρευνες που κατέληξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ρυτίδων και της υγείας των οστών στις γυναίκες λίγο πριν την εμμηνόπαυση. Όσο πιο βαθιές οι ρυτίδες, τόσο χειρότερα τα νέα για την πυκνότητα των οστών, δυνητικά. 

Τριχόπτωση

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μάζα από τρίχες στο ντους; Η εγκυμοσύνη, το στρες και διάφορες ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση – αλλά δεν είναι οι μόνοι πιθανοί υπαίτιοι. Στις γυναίκες, τα ξηρά, αδύναμα μαλλιά μπορούν να είναι σημάδι υπο- ή υπερθυρεοειδισμού. Συνεπώς, μία αιματολογική εξέταση για να σιγουρευθείτε πως όλα βαίνουν καλώς με τον θυρεοειδή σας θα ήταν καλή ιδέα.

Σκασμένα χείλη

Τα χείλη μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Εκτός από αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, αλλεργία ή μόλυνση, τα σκασμένα χείλη (ειδικά στις άκρες) μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Sjorgen (ή, αυτοάνοση επιθηλίτιδα). Η νόσος αυτή προκαλεί ξηρότητα στο στόμα, αλλά και στα μάτια, όπως και πόνο στις αρθρώσεις.

Στοματικά προβλήματα

Εκτός από εμφανές σημάδι για κακή υγιεινή του στόματος, η κατάσταση των δοντιών και των ούλων μας μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα με την καρδιά και τα οστά. Μέσα από μια έρευνα που διεξήχθη στην Σκωτία, ανακαλύφθηκε πως το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Σε σύγκριση με άτομα που βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές ημερησίως, όσοι βο0ύρτσιζαν λιγότερο τακτικά εμφάνιζαν 70% αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Επίσης, η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι σημάδι οστεοπόρωσης, καθώς δείχνει πως η γνάθος μας έχει χάσει την πυκνότητά της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίζει τα δόντια.

Προβλήματα στα νύχια

Προβλήματα των νυχιών όπως παραμόρφωση, αλλαγή χρώματος, αποκόλληση ή σκλήρυνση μπορούν να είναι σημάδια σοβαρών προβλημάτων. Οι αλλαγές των νυχιών συνδέονται κυρίως με την ψωρίαση, την ψωριατική αρθρίτιδα, αλλά και την αλωπεκίαση.

Κίτρινα μάτια

Όταν το λευκό κομμάτι των ματιών μας κοκκινίζει, σημαίνει πως είμαστε κουρασμένοι, ή περάσαμε υπερβολικά πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή. Όταν, όμως… κιτρινίζουν; Αυτό μπορεί να μας λέει πως έχουμε κάποιο πρόβλημα στο συκώτι, όπως ηπατίτιδα ή κίρρωση. Τέλος, δείχνει πως οι αγωγοί που μεταφέρουν την χολή μακριά από το συκώτι μας είναι φραγμένοι.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας