Τα αντιβιοτικά κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων μόλις τον τελευταίο αιώνα. Καθ’ όλη αυτή τη χρονική περίοδο, τα βακτήρια κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στο νέο αυτό «περιβάλλον» με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές ουσίες.

Η ανθεκτικότητα αυτή μάλιστα περνάει από γενιά σε γενιά βακτηρίων. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μη σωστής χρήσης των αντιβιοτικών.

Από τη μία πλευρά η υπερβολική χορήγησή τους και από την άλλη η λανθασμένη χρήση τους έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Ο ΠΟΥ κατέγραψε μόνο το 2012 450.000 περιπτώσεις ανθεκτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού σε πολλά σκευάσματα κατά της φυματίωσης, καθώς επίσης και σε πολλά φάρμακα κατά κοινών λοιμώξεων.

Ωστόσο το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων σε ευάλωτους ή βαριά άρρωστους οργανισμούς.

Το μείζον ερώτημα είναι πως μπορεί να δημιουργηθούν ανθεκτικά μικρόβια από την κατάχρηση αντιβιοτικών. Η λέξη «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι «αποικίες». Τα πράγματα είναι απλά: το ανθρώπινο σώμα εκ φύσεως είναι γεμάτο με βακτήρια, άλλα εκ των οποίων είναι «φιλικά» και απαραίτητα για να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός και άλλα είναι μεν παθογόνα αλλά αδρανή – έως ότου προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες δηλαδή.

Όταν λοιπόν εμείς έχουμε μια ίωση, κρυολόγημα ή γρίπη, και αρχίσουμε να παίρνουμε μανιωδώς αντιβιοτικά, τα παθογόνα μικρόβια (που δεν έχουν βρει ακόμα τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν) χρησιμοποιούν τους εξελικτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να αντέξουν στην επίθεση του αντιβιοτικού που παίρνουμε. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά τα μικρόβια – που ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί – γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και εξακολουθούν να αποικίζουν το σώμα μας. Όταν λοιπόν βρουν ευκαιρία για να εκδηλωθούν και τότε είναι η ώρα να πάρουμε αντιβιοτικό, το αντιβιοτικό πολύ απλά δεν τα ‘’πιάνει’’ – και η αντιμετώπιση της βακτηριακής λοίμωξης καθίσταται πολύ δύσκολη.

Η αλληλουχία αυτή μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν αποτελεί στην χώρα μας. Από τα διάφορα δείγματα που λαμβάνονται από εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο, έχει διαπιστωθεί πως πολλά συνηθισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε διάφορα αντιβιοτικά.

Ο πνευμονιόκοκκος λ.χ., που είναι κύρια αιτία πνευμονίας στα ανεμβολίαστα άτομα, έχει ανθεκτικότητα πάνω από το 30% σε μια ομάδα σύγχρονων αντιβιοτικών που λέγονται μακρολίδες.

Το δε κολοβακτηρίδιο - το γνωστό ως e.coli, που αποτελεί την κύρια αιτία ουρολοίμωξης - έχει ανθεκτικότητα 25,8% στο αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη, ενώ παρουσιάζει αυξανόμενη ανθεκτικότητα σε πολλά άλλα, ακόμα και νεότερης γενιάς.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη