Γράφει ο Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Παθολόγος - Διαβητολόγος


Η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για τη ζωή γιατί συμμετέχει στη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης. Ο οργανισμός παίρνει μέρος της χοληστερόλης από την τροφή, ωστόσο την περισσότερη τη φτιάχνει μόνος του στο συκώτι. Η ολική χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την LDL ή «κακή χοληστερόλη» και την HDL ή «καλή χοληστερόλη».

Στην πραγματικότητα, καμία από τις δύο δεν είναι «κακή» όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό μας. Και αυτό, γιατί συμβάλλει στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών καθώς και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Είναι επομένως, μία σημαντική ουσία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, όσο πολύτιμη είναι η LDL χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες μας και απειλούμαστε σε μεγάλο βαθμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί ακόμη πιο αυστηρά όρια και μετρήσεις για τη χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η υψηλότερη τιμή για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 160 mg/dL, ενώ η τιμή της κακής LDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 115 mg/dL.

Βέβαια, η μείωση της χοληστερόλης δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όσο προσεκτική διατροφή και να κάνουμε και όση άσκηση, δεν μειώνεται τόσο ώστε να πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Και αυτό διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης συντίθεται στο συκώτι μας (περίπου 80%) και μόνο το 20% προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Άρα η περαιτέρω μείωσή της δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς με δίαιτα. Ορισμένοι άνθρωποι –ειδικά οι ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιου τύπου καρδιαγγειακό επεισόδιο- θα χρειαστεί να πάρουν φαρμακευτική αγωγή.

Μετά και τα αποτελέσματα της μελέτη IMPROVE-IT, η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου στο έγκριτο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, New England Journal of Medicine, οι ειδικοί καταλήγουν πως «όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος είναι και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία του συνδυασμού εζετιμίμπης – σιμβαστατίνης, πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση της LDL χοληστερόλης, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μόνο με σιμβαστατίνη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσουν λιγότερα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του ισχαιμικού εγκεφαλικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις