Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Παγκόσμια Έκθεση για τη γήρανση και την υγεία. Αυτό είναι και καλό και κακό. Μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε νέες δραστηριότητες καθώς γερνάμε, όπως για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης και της οικογενειακής ζωής. Αλλά όλα υπό μία προϋπόθεση: Να είμαστε καλά στην υγεία μας. Και για αυτό ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έτοιμες δράσουν τώρα για να βεβαιωθούν ότι οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμες να βρεθούν στην εποχή των άσπρων μαλλιών.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι στα επόμενα 35 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί από το 12 τοις εκατό που είναι σήμερα στο 22 τοις εκατό. Μέχρι το 2020, θα υπάρχουν περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 60 από εκείνα που είναι 5 ετών. Και η πλειοψηφία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (80 τοις εκατό), θα ζει σε "χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» χώρες.

Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ηλικίας 60 ετών και άνω θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 2 δισεκατομμύρια το 2050.
Τι είδους ασθένειες έρχονται με το γήρας;

Μερικές από τις πιο κοινές μη θανατηφόρες καταστάσεις που συνοδεύουν τα γηρατειά είναι : απώλεια ακοής, καταρράκτης, πόνοι στην πλάτη και στο λαιμό αλλά και οστεοαρθρίτιδα. Άλλες ασθένειες είναι: η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - που επηρεάζει τους πνεύμονες - ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια.

Ο ΠΟΥ προτείνει ένα σχέδιο πέντε βημάτων που περιλαμβάνει:

  1. Τη δέσμευση για υγιή γήρανση και για «τεκμηριωμένες πολιτικές για την ενίσχυση των ικανοτήτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας."
  2. Την ευθυγράμμιση των συστημάτων υγείας με τις ανάγκες των ηλικιωμένων πληθυσμών.
  3. Ανάπτυξη συστημάτων για την παροχή μακροχρόνιας φροντίδας.
  4. Δημιουργία «φιλικών προς τους ηλικιωμένους πόλεων και κοινοτήτων.
  5. Βελτίωση, μέτρηση, παρακολούθηση και κατανόηση των ζητημάτων που αφορούν τη γήρανση.

Αλλά μην ξεχνάτε: "μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φέρνει μαζί της ευκαιρίες, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις κοινωνίες στο σύνολό τους."

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας