Κόψτε τις κακές συνήθειες και μην είστε αδιάφοροι και αμελείς με θέματα που αφορούν την προστασία της υγείας σας, για να κερδίσετε χρόνια ζωής.

Αυτό είναι το μήνυμα όλων των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν ότι εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν τα θύματα απλώς άλλαζαν τον τρόπο ζωής τους.

Για παράδειγμα, συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και λίπους προκαλούν ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Έκθεση του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι τέτοιου είδους συνήθειες οδηγούν σε εμφάνιση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, νόσο των πνευμόνων και διάφορες μορφές καρκίνου. Τέτοιες ασθένειες, σκότωσαν 38 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2012. Από αυτούς τα 16 εκατομμύρια ήταν ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης καρκίνου. Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2030 ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα προσεγγίσει τα 12 εκατομμύρια, από 7,9 εκατομμύρια το 2007.

Όπως επισημαίνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αν οι άνθρωποι προχωρήσουν σε μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους θα μπορούσαν να περιορίσουν τα θύματα της νόσου. Για παράδειγμα, έρευνα του DKFZ (γερμανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο), έδειξε ότι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί μέχρι το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού με περισσότερη σωματική άσκηση και με σωστή προληπτική ιατρική.

Επίσης θεαματικά θετικά θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων αν περιοριζόταν ο αριθμός των καπνιστών. Σημειώνεται ότι και ο ΠΟΥ επανειλημμένα έχει επισημάνει τα οφέλη από την τακτική άσκηση. Όπως έχει επισημάνει, η σωματική δραστηριότητα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης ενάντια σε πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

"Είναι λυπηρό ότι ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούσαν να έχουν προληφθεί με ορισμένες ανώδυνες αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες αφορούν τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ",επισημαίνουν ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι ώστε να κερδίσουν χρόνια ζωής είναι ανώδυνες και είναι στο χέρι του καθενός να τις ενσωματώσει στη ζωή του.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι στην πρώτη θέσης της λίστας. Εξίσου σημαντικό είναι το σωστό βάρος που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Αλλά και ο περιορισμός του αλκοόλ είναι ένα στοιχείο που δίνει ζωή. Το να προφυλάσσεται κάποιος, από αποδεδειγμένες αιτίες που προκαλούν καρκίνο, όπως για παράδειγμα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αλλά και η προστασία από καρκινογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας είναι μία αυτονόητη επιλογή. Οι γυναίκες επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μητέρας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε προγράμματα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β, δηλαδή έναν ιό που προσβάλλει το συκώτι και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management