Υπάρχουν άραγε συμβουλές-πασπαρτού για να προφυλάξουμε την υγεία μας; Κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι πως ο οργανισμός μας θα λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται; Η απάντηση είναι ναι, αι εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις δέκα πιο σημαντικές. Είναι όλες εξαιρετικά απλές!

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Περίπου το 75% ολόκληρου του σώματός μας αποτελείται από νερό. Ακόμα και τα δόντια μας περιέχουν νερό. Κάθε μία από τις λειτουργίες του σώματος, κάθε κυττάρου, συνδέεται με το νερό. Το νερό διώχνει απόβλητα μακριά από τα κύτταρά μας και μεταφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά παντού. Όταν βιώνουμε ακόμα και 2% αφυδάτωση, τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν σημαντικά. Για αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να διψάσουμε—πρέπει να πίνουμε νερό όσο πιο συχνά γίνεται!

Κοιμόμαστε καλά

Για τους περισσότερους ενήλικες, η αναγκαία ποσότητα ύπνου είναι από επτά μέχρι εννέα ώρες κάθε νύχτα. Οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να “πιάνουμε” κάθε βράδυ αυτές τις ώρες.

Τρώμε καλύτερα

Η ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη και μπερδεμένη υπόθεση. Το κλειδί είναι να λαμβάνουμε τις σωστές θερμίδες σε σχέση με το πόσο δραστήριοι είμαστε. Ο μέσος άνδρας χρειάζεται 2.500 θερμίδες και η μέση γυναίκα 2.000. Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε μία μεγάλη ποικιλία φαγητών, που να μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και να αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν κενές θερμίδες χωρίς διατροφική αξία.

Χάνουμε βάρος… αν το χρειαζόμαστε

Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, μας κάνουν να παχαίνουμε όλο και περισσότερο. Συνεπώς, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οργανώστε το πλάνο διατροφής σας ώστε να μπορέσετε να χάσετε το περιττό βάρος και να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας σας.

Γυμναζόμαστε περισσότερο

Η σωματική άσκηση μας βοηθάει σημαντικά στο χάσιμο βάρους και ενισχύει τον οργανισμό μας από κάθε άποψη. Ακόμα καλύτερα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να περάσουμε ώρες ολόκληρες ιδρώνοντας στο γυμναστήριο. Ακόμα και με το να περπατάμε λίγο περισσότερο κάθε μέρα, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ… όλα αυτά είναι μορφές άσκησης. Επιπλέον, βρείτε μια μορφή άσκησης που να σας αρέσει, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο ή ο χορός και βρείτε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να το κάνετε.

Κόβουμε το κάπνισμα

Εντάξει, αυτό ίσως δεν είναι και τόσο απλό, αν σκεφτούμε πόσο εθιστικό είναι το κάπνισμα. Αλλά είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Κόβοντας το κάπνισμα, αυξάνουμε το προσδοκώμενο ζωής μας, ελαττώνουμε τις πιθανότητες καρκίνου και βελτιώνουμε την υγεία μας από κάθε πιθανή άποψη. Οι άνθρωποι, μάλιστα, που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο πριν τα 45, έχουν προσδοκώμενο ζωής πολύ κοντά σε αυτό ενός ανθρώπου που δεν κάπνισε ποτέ!

Παίρνουμε τα φάρμακά μας

Όσοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τη λαμβάνουν σε σωστές αναλογίες, στην ώρα της. Αν δεν είστε προσεκτικοί με τη φαρμακευτική σας αγωγή, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη διαχείριση της ασθένειάς σας—με όλα τα επακόλουθα αυτού.

Καθαρίζουμε τα χέρια μας

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να προσέξουμε την υγεία μας, αλλά και αυτή των διπλανών μας. Με ζεστό νερό και σαπούνι μπορούμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας από όλα τα βλαβερά μικρόβια που καραδοκούν παντού και να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσής τους. Άρα, μετά την προετοιμασία του φαγητού, μετά τις δουλειές – μετά από οτιδήποτε απαιτεί επαφή με κάποιο ξένο σώμα, για να είμαστε ειλικρινείς – είναι πολύ σοφό να πλένουμε τα χέρια μας (ή να χρησιμοποιούμε ένα gel με οινόπνευμα).

Προσέχουμε τον ήλιο

Όσο πιο έντονο το μαύρισμά μας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου δρα ύπουλα και καθημερινά – ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά. Οι άνθρωποι με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα (και ειδικά οι ξανθοί και οι κοκκινομάλληδες) βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, και πρέπει να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας συνεχώς, χρησιμοποιώντας αντηλιακό.

Πάνω από όλα, η χαλάρωση

Όλοι θα βιώσουμε στρες πού και πού. Το χρόνιο όμως στρες είναι καταστροφικό για την υγεία. Είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίζουμε καλύτερες καταστάσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν άγχος. Επιπλέον, η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας διασκεδάζουν και μας κάνουν να νιώθουμε καλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χαλαρώσουμε.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας