Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν στο φαρμακείο που διατηρείτε στο σπίτι σας, υπάρχουν μεταξύ άλλων πλαστά ή ψευδεπίγραφα φάρμακα; Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστά φάρμακα. Παρόλα αυτά, τα πλαστά φάρμακα είναι μία πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοεί καθώς εισέβαλαν στην αγορά μέσω διαδικτύου, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι αγνώστου προελεύσεως. Αμπούλες για καρκινοπαθείς με παραποιημένη σύνθεση, χάπια χωρίς επαρκή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν νοθευτεί ή μολυνθεί καταλήγουν ολοένα συχνότερα στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών.

Σύμφωνα με στοιχεία, το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Ειδικοί σημειώνουν ότι παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν. Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη.

Το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.

Όπως συμβαίνει και με αγορές άλλων προϊόντων, αρκετοί πολίτες επιλέγουν να αγοράζουν φάρμακα από το διαδίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά ή καλής ποιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα.

Οι δυνατότητες κερδοσκοπίας για τους εγκληματίες σε αυτό το πεδίο είναι τεράστιες, γεγονός που συνεπάγεται παράλληλα ασύλληπτη αύξηση των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών και των ασθενών που κάνουν χρήση των νοθευμένων σκευασμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμπόριο πλαστών φαρμάκων δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν χώρες κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα.

Με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, πάντως οι ΗΠΑ είναι το καταλληλότερο πεδίο δράσης για τους λαθρέμπορους.

Η βιομηχανία των πλαστών αποκομίζει τεράστια κέρδη κυκλοφορώντας σε απομίμηση φάρμακα υψηλής ζήτησης, σε έλλειψη ή ιδιαίτερα ακριβά.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν φάρμακα από το Διαδίκτυο.

Στις περισσότερες χώρες, οι κυρώσεις για όσους εμπορεύονται πλαστά φάρμακα, είναι όμοιες με εκείνες που επιβάλλονται σε όσους κάνουν παράνομο εμπόριο ρούχων και DVD.

Οι ποινές είναι σαφώς μικρότερες εν συγκρίσει με εκείνους που πωλούν κοκαΐνη, κρακ και ηρωίνη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας