Η πικραλίδα είναι φυτό πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ανόργανα στοιχεία (π.χ. σίδηρο, κάλιο ψευδάργυρο), φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου, σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και αποτελεί σημαντικό συστατικό της παραδοσιακής διατροφικής κουλτούρας πολλών λαών. 

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Taraxacum officinale, ενώ στην αγγλοσαξωνική ορολογία αποκαλείται dandelion.Σε παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα (π.χ. κινεζική ιατρική, βοτανική ευρωπαική ιατρική) έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οιδημάτων, σε δερματικά προβλήματα, καούρα, σε σκωληκοειδίτιδα, σε προβλήματα του μαστού, σε πυρετό, σε προβλήματα οφθαλμών, σε διαβήτη, σε διάρροια δυσκοιλιότητα, για καθαρισμό του ήπατος, σε καρκινώματα.

Σήμερα, η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί την πικραλίδα για την τόνωση της όρεξης, για την ενίσχυση του ήπατος, ως αποτοξινωτικό, για την ενδυνάμωση της κυκλοφορίας του αίματος, σε συνδυασμό με άλλα βότανα για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου, για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την προαγωγή της διούρησης, σε μεταβολικές διαταραχές, σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, η πικραλίδα σε μελέτες:

  • Μείωσε την ηπατοτοξική επίδραση δηλητηριωδών χημικών ουσιών σε πειραματόζωα.
  • Άσκησε αντικαταθλιπτική επίδραση σε πειραματόζωα.
  • Είχε αντιφλεγμονώδη επίδραση και αύξησε την επιβίωση πειραματόζωων που έπασχαν από σοβαρή σηψαιμία.
  • Μείωσε την τοξική επίδραση του μολύβδου στα νεογέννητα πειραματόζωων, η διατροφή των οποίων περιέλαβε υψηλή ποσότητα πικραλίδας.
  • Συντέλεσε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας σε πάσχοντες ασθενείς.
  • Είχε ανασταλτική επίδραση στον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης.
  • Βελτίωσε τα λιπίδια του αίματος σε πειραματόζωα που έκαναν διατροφή πλούσια σε λίπος.
  • Ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού και την επέκταση καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Το βότανο χρησιμοποιείται με ευρεία ποικιλία μορφών, όπως σε βάμματα, εκχύλισματα, τσάγια, δισκία, και κάψουλες.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Πολλά φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την πικραλλίδα όπως:

Τα αντιόξινα: Η πικραλίδα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του οξέος στο στομάχι, έτσι ώστε τα αντιόξινα να μη λειτουργήσουν επαρκώς.

Αντιπηκτικά φάρμακα (αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά): Είναι πιθανό η πικραλίδα να μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, η βαρφαρίνη (Coumadin), ή κλοπιδογρέλη (Plavix).

Διουρητικά : Πικραλίδα μπορεί να αυξήσει την διουρητική τους δράση και τον κίνδυνο ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Λίθιο: Το λίθιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Η πικραλίδα μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες του λιθίου.

Σιπροφλοξασίνη-Ciproflaxin: Η πικραλίδα, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αντιβιοτικού ciproflaxin που απορροφά το σώμα.

Φάρμακα για το διαβήτη: Εάν λαμβάνετε ταυτόχρονα φάρμακα για τον διαβήτη και πικραλίδα μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος χαμηλού σακχάρου στο αίμα σας.

Παρενέργειες

Η πικραλίδα μπορεί να εμφανίσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε υπερευαίσθητα άτομα, ιδιαίτερα σε άτομα αλλεργικά σε αγριόχορτα, χρυσάνθεμα, καλέντουλα, χαμομήλι, αχίλλεια, μαργαρίτες ή ιώδιο.

Σε ορισμένα άτομα, η πικραλίδα μπορεί να προκαλέσει αυξημένη έκκριση γαστρικού οξέος και καούρα. Άτομα με χολολιθίαση ή παθήσεις της χοληδόχου κύστης πρέπει να αποφεύγουν το βότανο.

Δεν συνιστάται σε κύηση γαλουχία λόγω έλλειψης κλινικών δεδομένων ασφάλειας για τις καταστάσεις αυτές.
Η χρήση του βοτάνου για ιατρικά προβλήματα πρέπει πάντα να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων, όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία