Το σύνδρομο Down δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται πιο συχνά από κάθε άλλη γενετική ανωμαλία στον κόσμιο -στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως με Σύνδρομο Down θα γεννηθεί ένα στα 770 παιδιά. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικές ακόμα πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για το σύνδρομο αυτό.

Η αιτία του δεν είναι ακόμα γνωστή. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ συνηθισμένο σύνδρομο, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν ακόμα την συγκεκριμένη αιτία που μπορεί να το προκαλεί.

Είναι η πιο συνηθισμένη γενετική ανωμαλία παγκοσμίως, με τον μέσο όρο να είναι 1:691 γεννήσεις.

Στην Αμερική μόνο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν γεννηθεί με Σύνδρομο Down.

Το προσδοκώμενο ζωής των παιδιών με Σύνδρομο Down έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 1983, ο μέσος όρος ζωής ήταν 25 χρόνια, ενώ πλέον βρίσκεται στα 60 χρόνια. Και, σίγουρα, δεν είναι ιδανικές ακόμα οι συνθήκες, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος.

Τα δημόσια σχολεία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με Σύνδρομο Down εκπαίδευση, ειδικά σχεδιασμένη για εκείνα.

Πιστεύεται πως όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας που θα κάνει παιδί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας γενετικής ανωμαλίας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Για την ακρίβεια, οι μητέρες του 80% των μωρών που γεννιούνται με Σύνδρομο Down ήταν νεότερες των 35 ετών.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη του συνδρόμου, καθώς εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους στην χρωμοσωμική δομή του ατόμου. Το πρώτο, και πιο κοινό είδος, είναι η τρισωμία 21, που αποτελεί το 95% των περιπτώσεων. Υπάρχει η μετατόπιση, που είναι πιο σπάνια, και αποτελεί το 4% των περιπτώσεων και είναι κληρονομική. Τέλος, υπάρχει το μωσαϊκό, που είναι εξίσου σπάνιο, όπου το χρωμόσωμα 21 σπάει και αναμειγνύεται με κανονικά κύτταρα. Το μωσαϊκό είναι η λιγότερο σοβαρή μορφή Συνδρόμου Down.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD