Πρήξιμο από τσίμπημα εντόμου; Θα περάσει από μόνο του. Βήχας που επιμένει για μέρες; Δεν θα κρατήσει για πολύ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για την προσέγγιση πολλών ανδρών που αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις σχετικά με την υγεία τους και συνιστούν λόγο εξέτασης από γιατρό. Οι άνδρες είναι συγκριτικά με τις γυναίκες πιο επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για κάποια ιατρική εξέταση. 

Κυρίως άνδρες από 18 έως 44 ετών χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι είναι υπερβολικά απασχολημένοι. Πολλοί παραδέχονται ότι αισθάνονται φοβισμένοι εξαιτίας της πιθανότητας να λάβουν μια δυσάρεστη διάγνωση και δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε «ενοχλητικές» εξετάσεις.

Η δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει χρόνος» είναι αδικαιολόγητη, τονίζουν ειδικοί αφού, οι άνδρες μπορούν να αφιερώσουν αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα για άθληση, επομένως θα μπορούσαν κάποια στιγμή να βρουν χρόνο και για μια εξέταση 90 λεπτών.

Όπως επισημαίνουν, «παρατηρείται επανειλημμένα ότι ορισμένοι ασθενείς δεν πηγαίνουν στον γιατρό απλά και μόνο επειδή φοβούνται τη διάγνωση». Σύμφωνα με τους ίδιους, ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι να αναπτυχθεί μια «μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

Πάντως, εξόχως αποτρεπτικός παράγοντας για την επίσκεψη των ανδρών στα ιατρεία είναι ο συνήθως μεγάλος χρόνος αναμονής. Πολλοί άνδρες θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να καθίσουν πολλές ώρες με άλλα άτομα μιλώντας για ασθένειες.

Πάντως, οι άνδρες έχουν διαφορετική αίσθηση για το σώμα τους σε σχέση με τις γυναίκες. Όπως σχολιάζει, οι άνδρες αντιμετωπίζουν το σώμα τους κάπως εργαλειακά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνδρες πηγαίνουν σχετικά αργά στον γιατρό – όταν κάτι πονάει αρκετά και η επίσκεψη είναι «απολύτως απαραίτητη». Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι οι γυναίκες αυτές που στέλνουν τους συντρόφους τους στον γιατρό.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα