Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών, και υπολογίζεται πως περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα και κατά την ενηλικίωση. Ακόμα χειρότερα, πολλοί ενήλικες πάσχουν από τη διαταραχή και δεν έχουν λάβει ποτέ επίσημη διάγνωση και θεραπεία.

Αν η διαταραχή αυτή δεν αντιμετωπιστεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άσχημες, και σε ψυχολογικό, αλλά και σε σωματικό επίπεδο και οι κοινωνικές σχέσεις του ατόμου μπορεί να αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της διαταραχής στους ενήλικες;

Έλλειψη προσοχής

Το πιο συχνό και εύκολο να καταλάβουμε σημάδι, η έλλειψη προσοχής δεν έχει να κάνει μόνο με το να αντιμετωπίζει το άτομο δυσκολία στο να παρακολουθήσει κάτι. Σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή του, ότι δυσκολεύεται να ακούει άλλους να μιλάνε για αρκετή ώρα, καμία σημασία στις λεπτομέρειες και αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών. Από την άλλη, μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο…

Υπερβολική προσοχή

Μερικές φορές, ένα άτομο με τη διαταραχή μπορεί να συγκεντρωθεί τόσο πολύ σε κάτι που πρέπει να κάνει, που να αρχίσει να αγνοεί τα πάντα γύρω του εκτός από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να χάσει την αίσθηση του χρόνου, να αγνοεί τους ανθρώπους και να προκαλέσει πολλές παρεξηγήσεις στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Κακή οργάνωση

Για όλους μας η ζωή μπορεί να γίνεται λίγο χαοτική μερικές φορές. Αλλά για ένα άτομο με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η ζωή είναι σχεδόν πάντα ένα μικρό χάος. Η αίσθηση οργάνωσής τους δεν είναι καλή, από το πώς θα οργανώσουν το σπίτι τους, μέχρι το πώς θα αξιοποιήσουν τον χρόνο τους.

Ξεχνούν συχνά

Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή ξεχνούν συχνά, είτε το μέρος που μπορεί να τοποθέτησαν κάποιο αντικείμενο, είτε σημαντικές ημερομηνίες, όπως επετείους, γενέθλια και ραντεβού. Και, σίγουρα, πολλές φορές αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι σχετικά άκακο, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή του ασθενούς—ειδικά καθώς μπορεί εύκολα να θεωρηθεί από κάποιον που δεν γνωρίζει καλύτερα (ή αν ο ασθενής δεν έχει λάβει διάγνωση) ως σημάδι χαμηλής νοημοσύνης ή απλώς ως έλλειψη αξιοπιστίας.

Αυθορμητισμός

Ο αυθορμητισμός ενός ατόμου με τη διαταραχή μπορεί να πάρει αρκετές μορφές. Μπορεί να διακόπτει άλλους ανθρώπους ενώ μιλάνε, να λέει ακατάλληλα πράγματα τις λάθος στιγμές και να πράττει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε είναι να δείτε τη συμπεριφορά του ατόμου όταν ψωνίζει. Οι αυθόρμητες αγορές, ειδικά όταν είναι ακριβές και άσκοπες, είναι συχνά σημάδι της διαταραχής.

Συναισθηματικά προβλήματα

Τα αισθήματα ενός ατόμου με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να είναι εξίσου ασταθή. Είναι πολύ συχνό οι ασθενείς να βαριούνται εύκολα και να εγκαταλείπουν μια κατάσταση, για να βρουν κάτι που θα τους τραβήξει την προσοχή. Οι μικρές ενοχλήσεις μπορεί να προκαλέσουν καταθλιπτικά επεισόδια ή απότομες αλλαγές στη διάθεση.

Προβλήματα αυτοπεποίθησης

Τα άτομα με τη διαταραχή μπορεί να κατακρίνουν πολύ σκληρά τον εαυτό τους, καθώς η αδυναμία τους να συγκεντρωθούν, σε συνδυασμό με τα άλλα συμπτώματα, τους κάνει να αισθάνονται ανεπαρκείς.

Δεν υπάρχει αίσθηση κινήτρου

Πολλές φορές ένας ασθενής με τη διαταραχή θα νιώσει πως δεν έχει λόγο να κάνει οτιδήποτε. Σε συνδυασμό με τις κακές οργανωτικές δεξιότητες και την αναβλητικότητα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για έναν ενήλικα με τη διαταραχή να ολοκληρώσει κάποιο έργο.

Άγχος

Όταν κάποιος πάσχει από τη διαταραχή αυτή, μπορεί να αισθάνεται σαν μια μηχανή που δεν μπορεί να σβήσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με το άγχος, που είναι και από τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής στους ενήλικες.

Προβλήματα στην υγεία

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή να μη δίνει προσοχή στην υγεία του. Και όλα γίνονται φαύλος κύκλος, καθώς όσο επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματά του.

Προβλήματα στις σχέσεις

Τέλος, ένα άτομο με τη διαταραχή θα αντιμετωπίσει συχνά προβλήματα στις σχέσεις του, είτε είναι επαγγελματικές, είτε ερωτικές είτε πλατωνικές. Τα προβλήματα στις κοινωνικές του δεξιότητες σε συνδυασμό με την συμπεριφορά που προκαλεί η διαταραχή μπορούν να δημιουργήσουν πολλές παρεξηγήσεις και άβολες καταστάσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]