Είναι πολύ εύκολο να αγνοούμε τα πιο παράξενα και ασυνήθιστα συμπτώματα ή να τα συσχετίζουμε αμέσως με την προχωρημένη ηλικία. Και όμως, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προμηνύουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Κρατήστε, λοιπόν, τα μάτια σας ανοιχτά για τα παρακάτω συμπτώματα και μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Ασυνήθιστα προβλήματα στην αναπνοή

Το πιο κοινό σύμπτωμα μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Δεν είναι όμως το μόνο, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν αρκετά από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας κόβεται πολύ εύκολα, ακόμα και με το περπάτημα. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι αρχικό σημάδι μιας μπλοκαρισμένης αρτηρίας. Αν παρατηρήσετε επιπλέον ξαφνικά συμπτώματα, όπως πίεση ή σφίξιμο στο στήθος και ζάλη, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Ξαφνικές δυσκολίες στο λόγο, στην ισορροπία ή στο συντονισμό

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί ξαφνικά να δυσκολεύεστε να περπατήσετε ή να κρατήσετε την ισορροπία σας. Επιπλέον, συμπτώματα αυτού είναι η υπερβολική ζάλη, οι δυσκολίες στην ομιλία, αλλαγές στην όραση και αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια.

Αιμορραγία στον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση

Κάποιες φορές, μπορεί να μην είναι σοβαρό σύμπτωμα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης, ακόμα και καρκίνου.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανής με το πέρασμα του χρόνου. Υπολογίζεται ότι το 22% των ανδρών άνω των 60 την αντιμετωπίζουν. Και μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα (και η πίεση που ασκούμε κάθε φορά που πάμε στην τουαλέτα, αν πάσχουμε από αυτήν) μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο αιμορροΐδων. Αν συμβαίνει σποραδικά, είναι πολύ φυσιολογικό μετά τα 50, αλλά αν συμβαίνει τακτικά, υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ματωμένα ή μαύρα κόπρανα

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να ελεγχθεί αμέσως, καθώς μπορεί να υποδηλώνει εσωτερική αιμορραγία στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Πρήξιμο στο στήθος ή αλλαγή χρώματος

Αν υπάρχει κάποιο σκληρό εξόγκωμα στο στήθος σας, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι το πρήξιμο, η ευαισθησία και η αλλαγή του χρώματος στο δέρμα. Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται αν διαγνωστεί νωρίς. Προσέξτε επίσης για πιθανές εκκρίσεις από τις θηλές—και μην ξεχνάτε ότι, αν και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, και οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Πληγές που δεν επουλώνονται

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται σε περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια, ο λαιμός και το στήθος. Και όμως, μερικοί καρκίνοι μπορεί να αναπτυχθούν σε περιοχές που δεν τις βλέπει ο ήλιος, όπως κάτω από τα νύχια των ποδιών και στα γεννητικά όργανα. Οι πληγές που προκαλούν πόνο, έχουν εκκρίσεις και δεν επουλώνονται μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Δεν πρέπει να επικεντρώνεστε μονάχα στα σωματικά σας συμπτώματα, αλλά και στα ψυχικά. Οι αλλαγές στην ψυχολογία που βιώνουμε όσο περισσότερο μεγαλώνουμε είναι τεράστιες, και μερικές φορές η κακή τους διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Προβλήματα στην μνήμη

Οι σταδιακές αλλαγές στη μνήμη είναι φυσιολογικές για τις προχωρημένες ηλικίες, όταν όμως συμβαίνουν απότομα μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως προβλήματα στον θυρεοειδή, αφυδάτωση, κακή αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, μέχρι και όγκο στον εγκέφαλο. Βέβαια, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι και τα πρώτα συμπτώματα Αlzheimer, συνεπώς είναι αναγκαίο να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία