Όταν αλλάζει ο χρόνος, όλοι μας θέτουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά. Θέλουμε να κάνουμε θετικές αλλαγές, αλλά μήπως το παρακάνουμε; Μήπως πάνω στον ενθουσιασμό μας δεν είμαστε προσεκτικοί και οι στόχοι μας καταλήγουν να μας κάνουν περισσότερο κακό; Ας δούμε ποιους στόχους επιλέξαμε να αφήσουμε πίσω στο 2016, για να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί και υγιείς την νέα αυτή χρονιά…

Λάθος #1: Θα γυμνάζομαι κάθε μέρα

Κανένας δεν είδε ποτέ θετικά αποτελέσματα με το να… λιώνει κάθε μέρα στο γυμναστήριο—ειδικά αν είναι αρχάριος. Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, βλέπουμε τα γυμναστήρια να γεμίζουν ξαφνικά με κόσμο που θέλει να χάσει τα περιττά κιλά και να σφίξει τους μύες του. Και αυτός ο κόσμος σύντομα απογοητεύεται και τα παρατάει, μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο τουλάχιστον. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού αν ξεκινήσετε ξαφνικά έντονη γυμναστική είναι τεράστιος. Προσπαθήστε να βάλετε στόχο να γυμναστείτε 104 φορές μέσα στον επόμενο χρόνο—δύο φορές την εβδομάδα δηλαδή. Είναι ένας πολύ πιο ρεαλιστικός και απλός στόχος, θα εξακολουθείτε να γυμνάζεστε και να νιώθετε καλύτερα, και θα γλυτώσετε από πολλούς κινδύνους.

Λάθος #2: Θα κόψω τους υδατάνθρακες

Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίο κομμάτι της διατροφής μας! Σίγουρα, δεν είναι όλοι το ίδιο, και θα ήταν πολύ καλό να περιορίσετε (ή ακόμα και να κόψετε) τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως την ζάχαρη και το λευκό ψωμί. Οι υδατάνθρακες που βρίσκουμε όμως στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας στο αδυνάτισμα.

Λάθος #3: Θα έχω χάσει 5 κιλά μέσα σε έναν μήνα

Αν θέσουμε τους στόχους μας ψηλά, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε μία δυναμική εκκίνηση… και να καταρρεύσουμε πολύ, πολύ γρήγορα. Ένας καλός τρόπος είναι, αντί να σκέφτεστε πόσα κιλά θέλετε να χάσετε, να αφοσιωθείτε στο να υιοθετήσετε καλύτερες συνήθειες στην καθημερινή σας ζωή—όπως το να σταματήσετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, και να αρχίσετε να φτιάχνετε υγιεινά γεύματα για να παίρνετε μαζί σας στην δουλειά.

Λάθος #4: Τέρμα οι θερμίδες

Στην θεωρία βγάζει νόημα: όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσουμε. Στην πράξη, αυτό είναι απλώς μια συνταγή για καταστροφή. Οι δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες δεν γίνεται να διατηρηθούν για πολύ καιρό, απλά και μόνο επειδή πολύ σύντομα θα νιώσουμε ότι κοντεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα—με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην υπερφαγία. Για να χάσετε τα περιττά σας κιλά, οι γυναίκες πρέπει να στοχεύετε για περίπου 1.200-1.600 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι άντρες για 1.600-2.000. Βέβαια, ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο, που θα καθορίσει με ακρίβεια πόσες είναι οι κατάλληλες θερμίδες για εσάς, βάσει του βάρους, του ύψους, του φύλου σας, αλλά και του πόσο δραστήριοι είστε στην καθημερινή σας ζωή.

Λάθος #5: Θα παίρνω μόνο φαγητά διαίτης

Είναι αυτή μια καλή ιδέα; Όχι. Τα προκατασκευασμένα, επεξεργασμένα φαγητά “διαίτης” είναι συνήθως φορτωμένα με περιττή ζάχαρη και τεχνητά συστατικά—πολύ καλά κρυμμένα, αλλά βρίσκονται εκεί και απειλούν να καταστρέψουν τις προσπάθειές μας. Συνεπώς, για άλλη μια φορά καταλήγουμε ότι τα μόνα ειλικρινά φαγητά διαίτης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, με λίγες μόνο θερμίδες.

Λάθος #6: Θα ξεκινήσω κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής που είναι στην μόδα

Ναι, κάθε χρόνο βγαίνουν όλο και περισσότερα δημοφιλή προγράμματα γυμναστικής που υπόσχονται πολλά. Αλλά είναι όλα κατάλληλα για εμάς; Όχι μέχρι να μας το πει με σιγουριά ο γιατρός μας. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά—σωματικά και χρηματικά.

Λάθος #7: Βάρη, βάρη, βάρη

Οι ασκήσεις με βάρη είναι υπέροχες. Σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος να φροντίζουμε το σώμα μας να βρίσκεται πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση. Αυτό που συνήθως δεν είναι και τόσο άριστο, από την άλλη πλευρά, είναι οι γνώσεις μας. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο γυμναστήριο, φροντίστε να σας επιβλέπει κάποιος ειδικός προπονητής, για να αποφύγετε οποιονδήποτε πιθανό τραυματισμό

Λάθος #8: Εθισμός; Θα τον κόψω μαχαίρι!

Εθισμός σε αναψυκτικά; Σε καφεΐνη, στο κάπνισμα ή στα… πατατάκια; Οι εθισμοί δεν σπάνε τόσο εύκολα, και με το να προσπαθήσετε να τους κόψετε μαχαίρι, μπορεί να απογοητευθείτε αφάνταστα. Προσπαθήστε να περιορίσετε σταδιακά τις κακές σας συνήθειες, και να βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε λιπαρά σνακ όπως τα πατατάκια κάθε φορά που βαριέστε, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε με ένα ωραίο εύκολο σνακ: καρότο και λίγο χούμους.

Λάθος #9: Αυτή η δίαιτα είναι στη μόδα

Όχι, όχι και ξανά όχι. Οι δίαιτες της μόδας σπάνια έχουν να μας προσφέρουν κάτι καλό, και τις περισσότερες φορές βασίζονται σε ελλιπείς έρευνες—ο λόγος που γίνονται τόσο δημοφιλείς είναι επειδή συνήθως έχουν ως σπόνσορα κάποιον διάσημο. Είναι 100% θέμα διαφήμισης. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές, κάποια υγιεινά λιπαρά, όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα γίνεται, και περιορισμένες ποσότητες ζωικών προϊόντων. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για βιβλία και προγραμματισμένα γεύματα. Έχετε την δύναμη να τα καταφέρετε και μόνοι σας!

Λάθος #10: Θα ξεκινήσω αμέσως!

Το να αλλάζετε τόσο ξαφνικά την ρουτίνα σας—ακόμα κι αν αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο—είναι πολύ δύσκολο. Δώστε στον εαυτό σας τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς για να νιώσετε άνετα και να κάνετε σταδιακά μικρές, θετικές αλλαγές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα