Η χημειοθεραπεία είναι θεραπεία με φάρμακα, με σκοπό να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους. Και δεν είναι πάντα εύκολος δρόμος. Συγκεκριμένα, για πάρα πολλούς ασθενείς με καρκίνο, η χημειοθεραπεία είναι συνώνυμη με την κόλαση, καθώς φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή του ασθενούς. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη χημειοθεραπείας

Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την χημειοθεραπεία μέσω ορού, στο νοσοκομείο. Σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου, όμως, υπάρχει και η θεραπεία με χάπια, με λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Οι παρενέργειες εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως ο πόνος.

Πρέπει πάντα να έχετε ένα σχέδιο Β

Μερικές φορές, μπορεί να μην προλάβετε να φτάσετε στο νοσοκομείο. Μπορεί να έχουν απεργία τα μέσα ή μπορεί να είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγήσετε εσείς. Πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι για την περίπτωση που δεν μπορείτε να πάτε στο νοσοκομείο και να υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει.

Δεν είναι απόλυτο ότι θα χάσετε τα μαλλιά σας

Υπάρχουν πολλές παρενέργειες των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, και το να χάσετε τα μαλλιά σας είναι μια από αυτές, αλλά όχι πάντα. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι ο πόνος, η ναυτία και ο εμετός, η διάρροια, αλλά και το να χάσετε την όρεξή σας ή την αίσθηση της γεύσης.

Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε άνετα

Την πρώτη σας μέρα, είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεστε στρες ή φόβο. Πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο ή κάτι που θα βοηθήσει την ώρα να περάσει, καθώς η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία. Παρατηρήστε τις αλλαγές στη διάθεσή σας και μην τις αφήνετε να γίνονται εμπόδιο στην καθημερινότητά σας. Και, μην ξεχνάτε, ότι ποτέ δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια.

Καμία ερώτηση δεν είναι λάθος ερώτηση

Ακόμα και σε εντελώς υποθετικές ερωτήσεις, οτιδήποτε έχει να κάνει με την θεραπεία σας, την εξέλιξη και την καταπολέμηση της νόσου, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για τα πάντα. Αν πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση, ρωτήστε τον γιατρό σας ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές.

Μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι και χαμένοι

Η χημειοθεραπεία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως ο εγκέφαλός σας δεν λειτουργεί και τόσο σωστά και να αισθάνεστε συναισθηματικά και ψυχολογικά πως δεν είστε καλά. Εκεί μπορούν να σας βοηθήσουν φίλοι και συγγενείς, καταγράφοντας πράγματα για να τα θυμάστε μετά ή βοηθώντας με τις δουλειές του σπιτιού.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή

Πολύ σπάνια θα ζήσετε παρόμοια εμπειρία με κάποιον άλλο ασθενή. Συνεπώς, ό,τι και αν ακούτε για τη χημειοθεραπεία, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι μπορεί να μην ισχύει στην περίπτωσή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον