Τα δάχτυλα των χεριών μας είναι ίσως τα πιο σημαντικά από τα άκρα μας. Τα χρησιμοποιούμε για το παραμικρό, προφανώς, και αν αρχίσουμε να παρατηρούμε προβλήματα σε αυτά, η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Από τι μπορεί να προκληθεί όμως πόνος και σφίξιμο στα δάχτυλα των χεριών;

Στραμπούληγμα ή εξάρθρωση

Εξάρθρωση στο δάχτυλο συμβαίνει όταν τα οστά στην μεσαία άρθρωση αλλάζουν θέση. Το στραμπούληγμα συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι των αρθρώσεων τραβιούνται. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από κάποιο άμεσο τραύμα στο χέρι, όπως πέσιμο, και προκαλεί πόνο. Αν πιστεύετε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τοποθετήστε πάγο στην περιοχή και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σπάσιμο

Τα δάχτυλά μας αποτελούνται από 14 μικρά οστά. Αυτά τα οστά μπορούν να σπάσουν με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι πιστεύουμε. Και, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μικρά οστά, αυτός ο τραυματισμός είναι πολύ σοβαρός. Μπορεί, ακόμα και μετά την ίαση, το χέρι μας ολόκληρο να εξακολουθεί να πονάει, συνεπώς η ιατρική βοήθεια είναι άμεση ανάγκη.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι πάθηση των ιστών μέσα στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις μας να γίνονται αδύναμες και να προκαλούν πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της, και ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα σκληρά εξογκώματα στην περιοχή των δαχτύλων. Αν υποπτεύεστε ότι εμφανίζετε σημάδια αρθρίτιδας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να κανονίσετε εξετάσεις με ρευματολόγο.

Το Φαινόμενο Ρεϊνό

Το Φαινόμενο Ρεϊνό είναι ένα σύνδρομο στο οποίο ανά καιρούς οι μικρές αρτηρίες των δαχτύλων χεριών και ποδιών πλήττονται και μπορεί να ασπρίσουν ή να αποκτήσουν μπλε χρώμα. Το στρες και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως και το κρύωμα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και προκαλείται από την πολύ έντονη χρήση του χεριού, χωρίς διάλειμμα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια και τα δάχτυλά τους με επαναλαμβανόμενο τρόπο κατά την διάρκεια της ημέρας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συνεπώς. Φροντίστε, ειδικά αν το επάγγελμά σας απαιτεί συνεχή χρήση των χεριών, να τα ξεκουράζετε τακτικά.

Φλεγμονή λόγω κάποιας ασθένειας

Εκτός από την αρθρίτιδα, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή στα άκρα. Η νόσος του Πάρκινσον, για παράδειγμα, όπως και ο διαβήτης. Αν δεν μπορείτε να βρείτε την πιθανή αιτία του πόνου σας, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο