Τα πάντα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα. Αν η υγεία μας πάσχει από κάποια άποψη, όλος ο οργανισμός μας αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζει σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Το ξέρατε, όμως, πως μερικά από αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στα μαλλιά μας και γενικότερα στις τρίχες μας;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν…

Έλλειψη σιδήρου

Πολλές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γίνονται πρώτα εμφανείς από τα μαλλιά μας. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της έλλειψης σιδήρου, που προκαλεί προσωρινή τριχόπτωση, αλλά επίσης κάνει τα μαλλιά μας να έχουν πιο τραχιά υφή, να είναι πιο εύθραυστα και ξηρά. Ένα συμπλήρωμα σιδήρου (και μερικές αλλαγές στην διατροφή) μπορεί να αναστρέψει αυτό το πρόβλημα.

Έλλειψη πρωτεΐνης

Αν δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή μας, τότε τα μαλλιά μας χάνουν τη λάμψη τους και την υγιή τους εμφάνιση, καθώς ούτως ή άλλως λαμβάνουν πρωτεΐνες τελευταία, μετά τα ζωτικά μας όργανα και τους μύες. Συνεπώς, αν η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, τα μαλλιά μας δεν προσλαμβάνουν τίποτα.

Χάσιμο βάρους

Ακόμα και οι καλές αλλαγές, όπως το να χάσουμε μερικά περιττά κιλά, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιος αλλάζει με δραστικό τρόπο τη διατροφή του—αν, για παράδειγμα, ξεκινήσει ξαφνικά vegan διατροφή.

Προβλήματα στον θυρεοειδή

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή, και οι αλλαγές στα μαλλιά είναι ένα από αυτά. Συγκεκριμένα, μπορεί τα μαλλιά σας να είναι ξηρά, να σπάνε εύκολα ή και να εμφανιστεί τριχόπτωση. Με το που επανέλθουν οι ορμόνες σας στα φυσιολογικά, τα προβλήματα θα εξαφανιστούν.

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια πάθηση στην οποία ο ασθενής νιώθει τον καταναγκασμό να τραβήξει και να ξεριζώσει τρίχες από το σώμα του—είτε από το τριχωτό της κεφαλής, είτε από τις τρίχες του προσώπου, αλλά και του σώματος. Πιθανές θεραπείες είναι η ψυχανάλυση, αλλά και τα αντικαταθλιπτικά.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Αν χάνετε τις τρίχες των ποδιών σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος, ακόμα και διαβήτη. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και προγραμματίστε εξετάσεις, για να γνωρίζετε τι συμβαίνει.

Στρες

Το στρες, είτε συναισθηματικό, είτε σωματικό, επιδρά στα μαλλιά, προκαλώντας τριχόπτωση. Αν αρχίσετε να το διαχειρίζεστε καλύτερα, σύντομα το πρόβλημα θα επανορθωθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά