Αν σας έχουν πει ότι ροχαλίζετε, μην νιώθετε μόνοι. Υπολογίζεται ότι ένα τεράστιο ποσοστό των ενηλίκων (σχεδόν το 50%) ροχαλίζει στον ύπνο του. Το ροχαλητό συμβαίνει όταν ο αέρας περνάει από τον λαιμό μας ενώ αναπνέουμε, με αποτέλεσμα οι χαλαροί ιστοί του λαιμού να δονούνται και να προκαλούν τον χαρακτηριστικό ήχο. Το ροχαλητό μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας, ή τον ύπνο των συντρόφων σας. Ακόμα, όμως, κι αν δεν είναι τόσο ενοχλητικό, εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου και η παχυσαρκία. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να το σταματήσουμε;

Χάνουμε βάρος, αν είμαστε υπέρβαροι

Το πρώτο βήμα για να ελαττώσουμε το ροχαλητό, αν έχουμε παραπανίσια κιλά, είναι να τα χάσουμε. Καλή διατροφή και γυμναστική πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και θα βελτιώσουν και την ποιότητα του ύπνου μας.

Κοιμόμαστε στο πλάι

Αν κοιμόμαστε ανάσκελα, μερικές φορές η γλώσσα μας μετακινείται προς το πίσω μέρος του λαιμού, μπλοκάροντας την κυκλοφορία του αέρα.

Χρησιμοποιούμε έξτρα μαξιλάρι, ή μεγαλύτερο μαξιλάρι

Αν το κεφάλι μας είναι κάπως πιο υπερυψωμένο, μπορεί να δούμε βελτίωση της κατάστασης.

Χρησιμοποιούμε τα ειδικά strips

Τα αυτοκόλλητα strips που εύκολα βρίσκουμε στα φαρμακεία και τα τοποθετούμε στην μύτη μας, νοηθούν στο να αυξηθεί ο χώρος από τον οποίο περνάει ο αέρας, βελτιώνοντας την αναπνοή.

Αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες μας

Αν πάσχετε από αλλεργίες, μπορεί να σας προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή, με αποτέλεσμα το βράδυ να αναγκάζεστε να αναπνέετε από το στόμα, κάνοντας το ροχαλητό πολύ πιο πιθανό.

Δεν πίνουμε αλκοόλ πριν τον ύπνο

Ένας από τους λόγους που κάποιου ροχαλίζουν, και δεν σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας τους, είναι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού, αυξάνοντας την πιθανότητα ροχαλητού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ηρεμιστικά χάπια.

Κόβουμε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν προκαλεί ροχαλητό, αλλά σίγουρα το επιδεινώνει. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, υποθέτουμε, τα τεράστια οφέλη που έχει για την υγεία μας το κόψιμο αυτής της τοξικής συνήθειας.

Κοιμόμαστε αρκετά

Πολλές φορές, το ροχαλητό έχει να κάνει με το πόσο κουρασμένοι είμαστε. Προσπαθήστε να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ώστε να μην είστε εξαντλημένοι την υπόλοιπη μέρα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management