Ο ιερός βασιλικός δεν είναι ακριβώς το ίδιο φυτό με τον κλασικό, μυρωδάτο βασιλικό που έχουμε στην κουζίνα μας. Αυτό το φυτό φυτρώνει στην Νοτιοανατολική Ασία, και αποτελεί κομμάτι της ινδικής διατροφής εδώ και αιώνες—αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική.

Για παράδειγμα, τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων, ενώ η κατανάλωσή του βοηθάει με συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και εμετός. Την ίδια στιγμή, το διατροφικό του προφίλ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Ρίχνει το στρες

Ο βασιλικός, και οι ουσίες που περιέχει, βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στο στρες και να το διαχειρίζεται καλύτερα. Βέβαια, αυτή είναι μια ολιστική προσέγγιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του ιερού βασιλικού για το στρες δεν έχουν αποδειχτεί και στο εργαστήριο. Επιπλέον, φαίνεται να ενισχύει την μνήμη, την σεξουαλική υγεία, αλλά και τις αντοχές του οργανισμού στην κόπωση. Επίσης, μπορείτε να τον κάνετε τσάι, και δεν περιέχει καφεΐνη, συνεπώς η κατανάλωσή του είναι ασφαλής.

Αναζωογονεί το σώμα

Ο ιερός βασιλικός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό απέναντι σε τοξικές χημικές ουσίες. Τέλος, πιστεύεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προστασία από μολύνσεις

Το βότανο αυτό έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, και προστατεύει από λοιμώξεις. Επιπλέον, δρα σαν αναλγητικό, και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τον χρησιμοποιούν ως βοήθημα για την γρηγορότερη επούλωση πληγών.

Ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, ή είστε σε προδιαβητικό στάδιο, ο ιερός βασιλικός μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση του βοτάνου μπορεί να προλάβει συμπτώματα του διαβήτη, όπως η αύξηση βάρους, η περιττή ινσουλίνη στο αίμα, η αυξημένη χοληστερόλη, η ανοχή στην ινσουλίνη και η υπέρταση.

Ελαττώνει την χοληστερόλη

Μελέτες σε ζώα έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα μόρια λίπους όταν χορηγήθηκαν φρέσκα φύλλα ιερού βασιλικού. Η κακή, LDL χοληστερόλη είχε μειωθεί, ενώ η HDL είχε αυξηθεί.

Ανακουφίζει από φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις

Το τσάι του ιερού βασιλικού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με αρθρίτιδα να διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματά τους.

Προστατεύει το στομάχι

Ο ιερός βασιλικός μπορεί να αντιμετωπίσει το έλκος στομάχου λόγω του στρες. Αυξάνει με φυσικό τρόπο τις άμυνες του στομαχιού μας, μειώνοντας την έκκριση οξέων, αυξάνοντας τις βλέννες, αλλά και επιμηκύνοντας την ζωή τους. Αυτό είναι πολύ καλό, επειδή αρκετά από τα φάρμακα για το έλκος έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, κάτι που κάνει τους ασθενείς διστακτικούς να τα δοκιμάσουν. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;