Ένα γεγονός για το οποίο δεν μιλάμε συχνά είναι πως, σε αντίθεση με άλλους καρκίνους, αυτός των όρχεων μπορεί να επηρεάσει κάθε άνδρα, άσχετα από το πόσο καλή είναι η υγεία του γενικότερα. Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να διαγνωστεί από νωρίς, και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα με αυτό…

Είναι, υποθέτουμε, κομμάτι μιας κουλτούρας παλιάς – που ευτυχώς αρχίζει να ξεθωριάζει – οι άνδρες να αποφεύγουν τον γιατρό. Να αγνοούν ένα πρόβλημα, ελπίζοντας να φύγει μόνο του. Και, ναι, για προβλήματα αμελητέα, όπως ένα κρυολόγημα, αυτό ισχύει. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε αρκετά σίγουροι σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία μας. Και η αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων του καρκίνου των όρχεων είναι αναγκαία, καθώς μπορεί να μας σώσει την ζωή.

Το δύσκολο κομμάτι με αυτό είναι πως τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως διακριτικά, ειδικά στα πρώτα στάδια της νόσου. Δεν υπάρχει αίσθηση πόνου. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι κάτι που συμβουλεύουμε τις γυναίκες να κάνουν τακτικά με το στήθος τους: πρέπει να εξετάσουμε τον εαυτό μας.

Συμπτώματα που δεν προκαλούν πόνο, αλλά γίνονται αισθητά αν ψηλαφίσουμε την περιοχή είναι κάποια αλλαγή στο μέγεθος ενός όρχι, κάποιο εξόγκωμα στο εσωτερικό, ή συσσώρευση υγρών στην περιοχή του οσχέου. Εξίσου σημαντική είναι η τακτικότητα αυτής της εξέτασης. Πρέπει να προσέξετε, επίσης, αν υπάρχει γενικότερα αλλαγή στην αίσθηση των όρχεών σας στην αφή. Συνεπώς, αν κάνετε αυτόν τον έλεγχο τακτικά, θα έχετε μια αρκετά καλή ιδέα του πώς αισθάνεστε τους όρχεις σας, και θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν, φυσικά, και άλλα συμπτώματα καρκίνου των όρχεων, που δεν σχετίζονται με τα ίδια τα αναπαραγωγικά όργανα. Συμπτώματα όπως πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, πόνος στην μέση και βήχας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί. Επιπλέον, μερικοί ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο των όρχεων αντιλαμβάνονται αύξηση του μεγέθους του στήθους τους, ή ευαισθησία στην περιοχή, ειδικά στις θηλές. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να ελέγξετε τον εαυτό σας για εξογκώματα, και θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αν έχετε γιο σε μικρή ηλικία, ο παιδικός καρκίνος των όρχεων μπορεί να επιδείξει συμπτώματα παρόμοια με τα σημάδια της εφηβείας. Συνεπώς, αν παρατηρήσετε αλλαγές στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας και της φωνής του γιου σας, που σας φαίνεται ότι έγιναν πολύ νωρίς, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό του.

Όπως και με κάθε τύπο καρκίνου, τα πρώτα σημάδια είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθούν, να πιστέψουμε ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και λιγότερο επικίνδυνο. Και, συγκεκριμένα, για τον καρκίνο των όρχεων, είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσει να θεωρείται θέμα-ταμπού, απλώς και μόνο επειδή είναι πρόβλημα που χτυπάει την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τίποτα δεν είναι ταμπού όταν μιλάμε για την υγεία μας, και όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο