Τα μάτια μας – και το πρόσωπο, κατ’ επέκταση – είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Ή, καλύτερα, ο καθρέφτης της υγείας μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει το πρόσωπο για την κατάσταση της υγείας μας, και ποια σημάδια πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Κιτρινωπό δέρμα και μάτια

Ονομάζεται ίκτερος, και συμβαίνει όταν το σώμα μας παράγει περισσότερα απόβλητα από την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στα μωρά, είναι φυσιολογικό, αλλά στους ενήλικες μπορεί να σηματοδοτεί κάποια χειρότερη πάθηση, όπως ιώσεις (ηπατίτιδα, μονοπυρήνωση), προβλήματα στο συκώτι ή στο πάγκρεας—ακόμα και κατάχρηση αλκοόλ.

Ελιές

Οι ελιές κατά βάση είναι ακίνδυνες και καλοήθεις, αλλά πρέπει να τις ελέγχετε τακτικά, για να παρατηρήσετε αν είναι μη συμμετρικές, αν έχουν περίεργες γωνίες, αν το χρώμα τους δεν είναι σταθερό, αν το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από ένα μπιζέλι, και αν αλλάζουν με τον καιρό. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Πληγές

Αν εμφανιστούν γύρω από τα χείλη, μπορεί να οφείλονται στο κρύο, λόγω έρπητα. Αν κολλήσετε τον ιό, δεν μπορείτε να τον θεραπεύσετε, και οι πληγές μπορεί να εμφανίζονται όταν είστε άρρωστοι, αγχωμένοι, ή με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Σκασμένα χείλη

Συμβαίνει, ειδικά τον χειμώνα. Άλλες φορές, όμως, τα ξηρά χείλη είναι σημάδι αφυδάτωσης, ή αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο.

Εξάνθημα της πεταλούδας

Είναι εκείνο το κόκκινο εξάνθημα που καλύπτει τα μάγουλα και την μύτη, στο σχήμα μιας πεταλούδας. Είναι σημάδι λύκου, ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πόνος και σφίξιμο στις αρθρώσεις και τα δάχτυλά σας μπορεί να γίνονται μπλε στο κρύο.

Τρίχες σε περίεργα σημεία

Τις περισσότερες φορές, είναι απλώς το μυστήριο της τριχοφυΐας. Στους άνδρες, για παράδειγμα, η προχωρημένη ηλικία φέρνει τριχοφυΐα στα αυτιά και γύρω από τα φρύδια, και στις γυναίκες στο πηγούνι. Στις νεότερες γυναίκες, όμως, μπορεί να είναι σημάδι συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μιας πάθησης που κάνει μικρότερες τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πεσμένο βλέφαρο

Βλεφαρόπτωση, όπως ονομάζεται. Μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο βλέφαρα, και σε σφοδρές περιπτώσεις μπορεί να μπλοκάρει την όραση. Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, ή να συμβεί αργότερα στην ζωή, και συνήθως είναι άκακη. Πάντως, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ακινησία στο μισό πρόσωπο

Αν δεν μπορείτε να κινήσετε το μισό σας πρόσωπο, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, πιθανότατα είναι παράλυση του Bell, μια πάθηση όπου κάτι – λογικά ιός – πιέζει ένα νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου.

Παράλυση προσώπου με άλλα συμπτώματα

Είναι σημάδι εγκεφαλικού, και πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα. Το κάτω μέρος του προσώπου συνήθως παραλύει ξαφνικά, νιώθετε μούδιασμα ή αδυναμία σε χέρια ή πόδια, η ομιλία σας είναι αργή, ζαλίζεστε ή βλέπετε διπλά, ή μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε.

Κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα

Αυτά τα εξογκώματα στα βλέφαρα ονομάζονται ξανθελάσματα. Είναι φτιαγμένα από χοληστερόλη, και δεν είναι επικίνδυνα, ούτε επίπονα—επίσης, μπορούν να αφαιρεθούν. Είναι, όμως, σημάδι ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, συνεπώς ένα ραντεβού στον γιατρό για τσεκ-απ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Πρησμένα μάτια

Ο χώρος κάτω από τα μάτια μας μπορεί να γεμίσει με υγρά, και να μοιάζει πρησμένος. Ο ζεστός, υγρός καιρός μπορεί να το προκαλέσει αυτό, όπως και η αϋπνία, το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό, αλλά και οι ορμονικές αλλαγές. Συμβαίνει περισσότερο όσο μεγαλώνουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;