Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά, για να μας προστατεύει από κάθε είδους ασθένειες και τους μικροοργανισμούς που τις προκαλούν. Αλλά έχουμε κι εμείς την ευθύνη να το προσέχουμε και να το τονώνουμε, για να κάνει την δουλειά του ακόμα καλύτερα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Χαλαρώνουμε

Το στρες μπορεί να καταστρέψει την υγεία του ανοσοποιητικού μας, συνεπώς είναι αναγκαίο να έχουμε μερικές ώρες (ή και ημέρες) για τον εαυτό μας.

Κάνουμε περισσότερο σεξ

Το σεξ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη έδειξε πως υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα σε ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό και το πόσο συχνά κάνουμε σεξ.

Κάνουμε παρέα με ζώα

Τα κατοικίδιά μας δεν είναι απλώς φίλοι. Είναι μέλη της οικογένειας, και η ώρα που περνούμε μαζί τους μας κάνει πιο υγιείς και δυνατούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης, και πιο υγιή καρδιά.

Κάνουμε παρέα με ανθρώπους

Λατρεύουμε τα ζώα, αλλά και η παρέα με ανθρώπους είναι… καλή. Συγκεκριμένα, το πόσο δυνατές είναι οι φιλίες μας ίσως να αντανακλάται και πάνω στην κατάσταση της υγείας μας.

Βλέπουμε τα πράγματα θετικά

Αν είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε απόψεις. Η απαισιοδοξία μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, και δεν εννοούμε μόνο ψυχολογικά. Από ένα σημείο και μετά, όλο αυτό το στρες που συσσωρεύουμε μέσα μας θα έχει σφοδρές συνέπειες για την υγεία μας. Μερικές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα αστείο βίντεο που θα μας κάνει να γελάσουμε.

Τρώμε… πολύχρωμα

Όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο μας, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά λαμβάνουμε. Συνεπώς, γεμίστε τα φαγητά σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστήσει.

Σκεφτόμαστε τα συμπληρώματα

Μερικά συμπληρώματα μπορεί να είναι πολύ καλά για εμάς, και άλλα να μας αδειάζουν απλώς τις τσέπες. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται αρκετό ψάξιμο μέχρι να βρούμε κάτι που να λειτουργεί για εμάς, και φυσικά ποτέ δεν λαμβάνουμε συμπληρώματα χωρίς να έχουμε μιλήσει με τον γιατρό μας πρώτα, μιας και πολλά συμπληρώματα αλληλεπιδρούν με διάφορα φάρμακα.

Κάνουμε περισσότερη γυμναστική

Χωρίς να κοπιάσουμε, δεν θα καταφέρουμε πολλά, κι αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Αν, όμως σας λέγαμε, ότι χωρίς πολύ κόπο – με 10-15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα, ας πούμε – μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, αλλά και τον μεταβολισμό σας; Βάλτε αθλητικά, λοιπόν, και φύγαμε για τρέξιμο!

Περιορίζουμε το αλκοόλ

Το αλκοόλ παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή πολλών από εμάς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε έξοδο χωρίς ένα ποτήρι από το αγαπημένο μας ποτό. Κι όμως, αν το παρακάνουμε, ο οργανισμός μας θα υποφέρει. Συνεπώς, όχι περισσότερο από δύο ποτήρια για τους άνδρες και ένα ποτήρι για τις γυναίκες.

Κόβουμε το κάπνισμα

Χρειαζόμαστε κι άλλες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας σε κάθε πιθανό επίπεδο; Όχι. Τις έχουμε μάθει ήδη απ’ έξω, και δεν χρειαζόμαστε άλλα στοιχεία για να το κόψουμε, σήμερα κιόλας.

Πλένουμε τα χέρια μας

Το πιο σημαντικό πράγμα που… συνέχεια το ξεχνάμε. Η καλή υγιεινή των χεριών είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να αποφεύγουμε μεταδοτικές ασθένειες όπως το κρυολόγημα, συνεπώς δεν αμελούμε να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά μέσα στην ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;