Πολλές φορές εμφανίζονται σημάδια στο εσωτερικό του στόματος και πάνω στη γλώσσα μας. Και συνήθως δεν σημαίνουν τίποτα—αλλά δεν είναι σίγουρο αυτό. Ίσως η γλώσσα μας να μπορεί να μας δώσει αρκετές σημαντικές πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, να μπορούμε να δούμε πάνω της σημάδια μόλυνσης, επιπλοκών από φάρμακα, ακόμα και στρες. Ας δούμε, λοιπόν, τι… λέει η γλώσσα μας.

Λευκές περιοχές

Αν υπάρχουν περιοχές πάνω στη γλώσσα σας που είναι λευκές, με κάπως κρεμώδη υφή, μπορεί να είναι μυκητίαση. Συμβαίνει μετά από κάποια νόσο ή όταν ορισμένα φάρμακα απορρυθμίζουν την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος. Αν δείτε λευκές, σκληρές πλάκες στη γλώσσα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου και πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

“Τρίχες” στη γλώσσα

Αν η γλώσσα σας έχει αποκτήσει ένα στρώμα που μοιάζει σαν μαύρες, καφέ ή άσπρες τρίχες, μπορεί να πρόκειται για πρωτεΐνες που αλλάζουν κάπως τη δομή της γλώσσας και παγιδεύουν φαγητό και βακτήρια. Αυτό λογικά απομακρύνεται πολύ εύκολα, βουρτσίζοντας τη γλώσσα σας. Αν έχετε “τριχωτά”, λευκά σημάδια που δεν μπορείτε να απομακρύνετε, μπορεί να είναι τριχωτή λευκοπλακία στόματος, που συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από ιούς όπως ο Epstein-Barr ή ο HIV.

Μαύρη γλώσσα

Η γλώσσα σας μπορεί να μαυρίσει αν έχετε λάβει ένα αντιόξινο που περιέχει το μέταλλο βισμούθιο. Σε κάποιους ανθρώπους, όταν μπλέκεται με το σάλιο, προκαλεί ένα μαύρο χρώμα και δεν πρόκειται να σας κάνει κακό. Θα σταματήσει να συμβαίνει μόλις σταματήσετε τα φάρμακα.

Έντονα κόκκινη γλώσσα

Αν η γλώσσα σας έχει αποκτήσει το χρώμα φράουλας, μπορεί να είναι πρόωρο σημάδι της νόσου Kawasaki, μιας σπάνιας και σοβαρής νόσου που προκαλεί φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα, ειδικά στα παιδιά. Αν η γλώσσα σας είναι κόκκινη και λεία, και νιώθετε πόνο στο στόμα, ίσως σας λείπει βιταμίνη Β3.

Αίσθηση καψίματος

Αν η γλώσσα σας έχει την αίσθηση ότι έχει καεί (σαν να ήπιατε κατά λάθος καυτό καφέ) και έχετε μεταλλική ή πικρή γεύση, μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος. Μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τα νεύρα της γλώσσας. Κάποιες παθήσεις, όπως η ξηροστομία, η παλινδρόμηση και ο διαβήτης μπορεί να το προκαλέσουν. Σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την κατανάλωση όξινων φαγητών, γλυκών ή τσίχλας.

Λεία γλώσσα

Αν η γλώσσα σας είναι εντελώς λεία, χωρίς τα χαρακτηριστικά “βουναλάκια” που έχει κάθε γλώσσα, μπορεί να σας λείπουν θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ ή ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Κάποιες μολύνσεις, η κοιλιοκάκη αλλά και ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να σας προκαλέσει κακό (εκτός από πιθανό περιστασιακό πόνο), αλλά μερικές φορές συσχετίζεται με ψωρίαση.

Εξογκώματα

Κάτω από την γλώσσα, είναι λογικά πληγές από έλκος, και εμφανίζονται (και εξαφανίζονται) μόνα τους. Αν υπάρχει ένα εξόγκωμα, κοκκινωπό, που προκαλεί πόνο, πρόκειται για μεταβατική γλωσσική παλλιτίτιδα, που συμβαίνει όταν η γλώσσα ερεθίζεται. Οι ιώσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά εξογκώματα. Αν έχετε εξόγκωμα που δεν φεύγει, μιλήστε με τον γιατρό σας άμεσα, καθώς μπορεί να είναι πιθανό σημάδι καρκίνου του στόματος.

Αίσθηση πόνου

Η γλώσσα έχει πολλές νευρικές απολήξεις, συνεπώς μπορεί να αισθανθείτε έντονο πόνο από κάποιον τραυματισμό, όπως ένα δάγκωμα. Οι πληγές από το έλκος αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Μπορεί, όμως, αν συνοδεύεται από εξόγκωμα ή κόκκινα/ λευκά σημεία να είναι σημάδι καρκίνου, συνεπώς πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μακρογλωσσία

Αν η γλώσσα σας είναι πολύ μεγάλη για το στόμα σας, μπορεί να εμφανιστούν αποτυπώματα των δοντιών σας στα πλαϊνά της. Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να βρει τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Μερικές πιθανότητες είναι ο υποθυρεοειδισμός, ορισμένες μολύνσεις αλλά και αλλεργίες.

Ρωγμές στη γλώσσα

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα, σε μικρότερες ηλικίες, να συσχετίζονται με σύνδρομο Down, ψωρίαση αλλά και σύνδρομο Sjörgen. Δεν πρόκειται να προκαλέσουν κακό, αλλά χρειάζεται προσοχή όταν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας, χωρίς απότομες και σκληρές κινήσεις. Αν προκαλούνται από κάποια πάθηση, θα υποχωρήσουν αρκετά μόλις τη διαχειριστείτε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου