Ο καρκίνος στο παχύ έντερο είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής του αν ακολουθήσετε τις οδηγίες εξέτασης και κάνοντας υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής σας.

Για να βοηθηθείτε στην πρόληψη του εαυτού σας και των αγαπημένων σας από τη νόσο δείτε 10 συμβουλές.

Αν είστε τουλάχιστον 50 ετών κανονίστε να εξεταστείτε για καρκίνο.

Αν και το  90% των ανθρώπων με διάγνωση καρκίνου στο παχύ έντερο είναι 50 ετών και άνω, η μέση ηλικία είναι τα 64 έτη.

Η έρευνα δείχνει ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών, 1 στους 4 ανθρώπους έχει πολύποδες. Η εξέταση είναι σημαντική μέθοδος πρόληψης.

Δείτε γιατρό αν έχετε σύμπτωμα

Ενώ ο καρκίνος στο παχύ έντερο ορισμένες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα, μερικά σημάδια μπορεί να είναι ‘’κόκκινο πανί’’ για να κλείσετε ραντεβού. Τέτοια είναι  αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, λεπτά κόπρανα, κράμπες, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αίμα στα κόπρανα.

Ισορροπημένη διατροφή

Η πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη διατροφή, ιδιαίτερα από ζωικές πηγές, έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου. Ωστόσο, η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση.

Διατηρήστε υγιές βάρος

Οι παχύσαρκοι άντρες φαίνεται ότι έχουν περισσότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες. Επίσης, συγκεκριμένοι σωματότυποι φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλους. Έρευνες δείχνουν ότι το επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο περισσότερο από το επιπλέον λίπος στους γοφούς.

Διατηρήστε ενεργητικό τρόπο ζωής

Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως 40%. Η άσκηση επίσης τείνει να μειώνει την εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία και διαβήτη.

Γνωρίστε το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό

Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Όταν συζητάτε για την πρόληψη με τον γιατρό σας θυμηθείτε να του αναφέρετε αν μέλη της οικογένειάς σας είχαν πολύποδες ή καρκίνο. Άλλα είδη καρκίνου (όπως στομάχου, ήπατος και οστών μπορεί ενδεχομένως να σχετίζονται).

Μιλήστε με γιατρό για το ιατρικό ιστορικό σας

Είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την πρόληψη. Μιλήστε επομένως στον γιατρό σας. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι πολύποδες, ορισμένοι καρκίνοι και η χρόνια φλεγμονή του εντέρου. Τα παραπάνω μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σκεφτείτε τη γενετική συμβουλευτική

Άνθρωποι που φέρουν γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με κληρονομικό καρκίνο στο παχύ έντερο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Αν κάποιος από την οικογένεια έχει το FAP ή  το HNPCC, θα πρέπει να σκεφτείτε να προσθέσετε τη γενετική συμβουλευτική στο πλάνο πρόληψης του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Όχι στο κάπνισμα

Το τσιγάρο είναι και αυτό παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο παχέος έντερου. Αυξάνει τον κίνδυνο για 2 λόγους. Ο εισπνεόμενος καπνός μεταφέρει καρκινογόνα στο παχύ έντερο και η χρήση του καπνού φαίνεται πως αυξάνει το μέγεθος του πολύποδα.

Μειώστε την έκθεση στην ακτινοβολία

Οποιαδήποτε ποσότητα ακτινοβολίας μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και κληρονομική επίδραση και ο κίνδυνος μεγαλώνει ανάλογα με την έκθεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: Επιτροπή για διερεύνηση των παρενεργειών από τον εμβολιασμό κατά της CoViD
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]