Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει χημικά, χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική, αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Φθηνό στοματικό διάλυμα

Έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή τη δύσκολη θέση, όπου τσίχλες, στοματικά διαλύματα, πλύσιμο δοντιών και κάθε λογής γιατροσόφι δεν μπορεί να διώξει τη μυρωδιά του τζατζικιού; Μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό ποτήρι νερό μπορεί όχι απλά να καλύψει την άσχημη μυρωδιά, αλλά να την "αποσυνθέσει", απαλλάσσοντας μας μια και καλή.

Αποσμητικό σώματος

Τα περισσότερα πράγματα που μυρίζουν άσχημα έχουν όξινα ή βασικά μόρια οσμής. Η μαγειρική σόδα τα φέρνει σε μια πιο ουδέτερη, χωρίς οσμές κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που τα εργοστάσια λυμάτων και οι ζωοτροφές χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα. Αυτό συμβαίνει και με τη μυρωδιά του σώματός σας. Λίγη πούδρα στις μασχάλες σας το πρωί και δεν θα μυρίζετε για την υπόλοιπη μέρα. Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα σημάδια στα ρούχα σας, χρησιμοποιήστε αποσμητικά με μαγειρική σόδα. Τα συγκεκριμένα αποσμητικά θα τα αναγνωρίσετε επειδή θα γράφουν στα συστατικά το διττανθρακικό νάτριο ως βασικό συστατικό.

Βοηθά τα νεφρά σας

Η δουλειά αυτών των οργάνων είναι να απομακρύνουν τα απόβλητα και το επιπλέον νερό από το σώμα σας. Αν έχετε χρόνια νεφρική νόσο λόγω διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή από άλλες αιτίες, μπορεί να αυξηθούν τα οξέα στο σώμα σας. Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξέων και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας και στην ανάπτυξη μυών. Βεβαίως. οι ερευνητές εξακολουθούν να υπολογίζουν πότε και πώς λειτουργεί αυτό.

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα νοσοκομεία διαθέτουν αποθέματα διττανθρακικού νατρίου ως θεραπεία για καρδιακές ανακοπές, δηλητηρίαση και άλλες περιπτώσεις. Τα διττανθρακικό νάτριο βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση των όξινων παρενεργειών των φαρμάκων χημειοθεραπείας για καρκίνο. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξέος μπορεί να επιβραδύνουν ορισμένους όγκους από την ανάπτυξη και την εξάπλωση.

Καταπραΰνει το δέρμα

Αν σας τσίμπησε κουνούπι ή κάτι που σας προκάλεσε πόνο φαγούρα και κοκκινίλες, μπορείτε να ανακατέψετε νερό με μαγειρική σόδα, ένα μέρος νερού για τρία μέρη μαγειρική σόδα. Μετά από είκοσι λεπτά, το αφαιρείτε και θα έχει ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Καταπολεμά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα)

Κάποιες φορές τα οξέα μπορεί να ανέβουν από το στομάχι στον λαιμό και έπειτα ακόμη και στο στόμα. Η μαγειρική σόδα μπορεί να εξουδετερώσει αυτά τα οξέα. Υπάρχει σε μορφή μασώμενου δισκίου στο εμπόριο, αλλά μπορεί να φτιαχτεί και στο σπίτι. Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό. Αν θέλετε να το δώσετε σε παιδιά κάτω των έξι ετών ή παίρνετε άλλα φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περιποίηση προσώπου

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως ήπιο λειαντικό. Χρησιμοποιήστε το ως απαλό καθαριστικό προσώπου, αφού καθαρίσετε καλά το πρόσωπό σας. Στη συνέχεια, κάντε μια πάστα, τρία μέρη μαγειρική σόδα σε ένα μέρος νερό. Τρίψτε το κυκλικά για βαθύ καθαρισμό. Ξεπλύνετε με νερό.

Καθαρίστε τα μαλλιά σας

Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με το καθημερινό σας σαμπουάν για να αφαιρέσετε υπολείμματα λακ, τζελ ή άλλων προϊόντων styling. Τα μαλλιά σας, εκτός από εμφανώς καθαρότερα, θα «υπακούν» στο φορμάρισμα.

Περιποιηθείτε το δέρμα σας

Μισό φλιτζάνι με μαγειρική σόδα στη μπανιέρα σας, μπορεί να εξουδετερώσει τα ογέα, να απομακρύνει ιδρώτα και το έλαιο της επιδερμίδας και να αφήσει το δέρμα απαλό σαν μετάξι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!