Δεν είστε οι μόνοι που διστάζετε να αντιμετωπίσετε τον φόβο χρήσης δημόσιων τουαλετών. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται επειδή είναι σαν μονάδες παραγωγής μικροβίων. Το δάπεδο, ο νεροχύτης, το κάθισμα της τουαλέτας, το ντουλαπάκι, η χειρολαβή,  έχουν μολυσματικά βακτήρια και ιούς. Το χειρότερο; Τα επιβλαβή βακτήρια δεν περιορίζονται στις επιφάνειες. Αφού πατήσετε το καζανάκι, τα μικρόβια μπορούν να “πηδήσουν” έως δύο μέτρα και να παραμείνουν στον αέρα για έως και 2 ώρες.

Λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση δημόσιων τουαλετών

Γαστρεντερική μόλυνση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που βρέθηκαν σε μια δημόσια τουαλέτα είναι τα βακτήρια E.coli, streptococcus, staphylococcus και shigella. Τα κόπρανα ενός μολυσμένου προσώπου μπορούν να μεταδώσουν μία λοίμωξη στην επιφάνεια της λεκάνης και να προκαλέσουν αιματηρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες, δυσεντερία κλπ.

Λοιμώξεις του πνεύμονα και του δέρματος

Ενώ ο στρεπτόκοκκος που υπάρχει στις δημόσιες τουαλέτες προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος και λοίμωξη του δέρματος, η παρατεταμένη παραμονή σταφυλόκοκκου στις επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, τροφική δηλητηρίαση κλπ.

Ιογενείς λοιμώξεις

Μια από τις πιο σοκαριστικές αιτίες του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να είναι μια δημόσια τουαλέτα. Οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά επιβλαβείς ιοί, όπως η γρίπη, ο νοροϊός κ.λπ., μπορούν να παραμείνουν για ημέρες στις επιφάνειες της τουαλέτας.

Λοιμώξεις που προκαλούνται από δημόσιες τουαλέτες

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα 

Αν και οι πιθανότητες είναι σπάνιες, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να κολλήσετε ΣΜΝ χρησιμοποιώντας ένα μολυσμένο κάθισμα τουαλέτας. Αν και πολύ σπάνια, τα μολυσματικά βακτήρια και οι ιοί στο κάθισμα της τουαλέτας μπορούν να έρθουν σε επαφή με μία γρατζουνιά στο δέρμα σας και να προκαλέσουν ΣΜΝ.

Προληπτικά μέτρα

Παρόλο που ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται από τις πολλαπλές χρήσεις μιας δημόσιας τουαλέτας, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις ασθένειες. Αυτές οι απλές πρακτικές υγιεινής είναι αρκετά αποτελεσματικές στη μάχη κατά των μικροβίων.

·         Χρησιμοποιήστε χαρτί υγείας για να ανοίξετε την πόρτα του θαλάμου.

·         Χρησιμοποιήστε το κάλυμμα μίας χρήσης του καθίσματος τουαλέτας και, εάν δεν υπάρχει, καθαρίστε το κάθισμα τουαλέτας με χαρτί υγείας και οινόπνευμα πριν το χρησιμοποιήσετε.

·         Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε το κάθισμα πριν το χρησιμοποιήσετε, προσπαθήσετε να μην ακουμπήσετε

·         Χρησιμοποιήστε χαρτί υγείας για να πιέσετε το καζανάκι

·         Πλύντε τα χέρια σας σωστά αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα