Γράφει ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, Ειδικός Συνεργάτης Γ.Ν.Α. « ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»


Τα καρδιαγγειακά επεισόδια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να έχουν σχέση με τη χρόνια δυσκοιλιότητα με βάση αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ‘The American Journal of Medicine’ πρόσφατα.

Η επικεφαλής της έρευνας και καρδιολόγος στην Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κα. ΄Ελενα Salmoirago- Blotcher, τόνισε ότι ι τα αποτελέσματα τα οποία βασίζονται σε έρευνα/μελέτη, που έγινε σε περισσότερες από 73.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για διάστημα 6-10 χρόνια, δεν αποδεικνύουν ότι η δυσκοιλιότητα αυτή καθ’ εαυτή υποδεικνύει επιπλέον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δείχνουν όμως ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να τείνουν να έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή, πολύ λίγη άσκηση, και υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υψηλή χοληστερόλη.

‘Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των γυναικών που μπορεί να έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο’.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες ανέφεραν την κατάσταση της υγείας τους και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους , συμπεριλαμβανομένου του αν είχε προβλήματα δυσκοιλιότητας τον προηγούμενο μήνα (από την έναρξη της μελέτης).

Συνολικά, το 35% είχαν πρόβλημα δυσκοιλιότητας . Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι γυναίκες αυτές είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να αναπτύξουν φραγμένες αρτηρίες, να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Μεταξύ των γυναικών με σοβαρή δυσκοιλιότητα, που σημαίνει διαταραχή του καθημερινού τρόπου ζωής, ένα ποσοστό 2% είχε ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο ανά χρόνο παρακολούθησης,

Θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, καθώς και για να δούμε αν ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες και τους νεαρούς ενήλικες επίσης.

‘Επειδή η δυσκοιλιότητα μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των γυναικών με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο,’ τόνισαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα κριτήρια της Ρώμης, δυσκοιλιότητα σημαίνει λιγότερο από 3 κενώσεις την εβδομάδα.

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων : 73 % έχει αίσθημα βάρους, 39% νευρικότητα, 28% ως και επιθετικότητα. 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα.

Οι τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38 %. Επίσης στην Ελλάδα ο μέσος όρος που το πρόβλημα επιμένει είναι 11 χρόνια.

Την ανακούφιση όσων υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα, έχουν αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια τα υπακτικά. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα επισημαίνουν τη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η λήψη μιας δόσης δισακοδύλης, σε περιστασιακή ή παροδική δυσκοιλιότητα (μετακινήσεις- ταξίδια- αγχώδεις καταστάσεις- ορισμένες χειρουργικές, επεμβάσεις που κρατούν το άτομο στo κρεβάτι).

Το δραστικό αυτό συστατικό, που κυκλοφορεί ευρέως και με ασφάλεια για περισσότερα από 50 χρόνια, εξασφαλίζει αποτελεσματική και προγραμματισμένη δράση σε 6-10 ώρες , προκαλώντας αύξηση της εντερικής κινητικότητας. Σταδιακά ρυθμίζεται ο επιθυμητός ρυθμός των κενώσεων.

Ακόμα τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι η μακροχρόνια λήψη υπακτικών δεν συνδέεται με εθισμό και αδράνεια του εντέρου.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου σε αρχικό στάδιο της δυσκοιλιότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο