Η νόσος των αιμορροΐδων ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακές μάζες της περιπτωκτικής χώρας, οι οποίες στους πάσχοντες, παρουσιάζουν τοπικές αλλοιώσεις και συμφόρηση. Αρχικά οι παθολογικές εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1).

Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2).

Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Τα συμπτώματα σε πολλά άτομα είναι βασανιστικά με συχνή έκκριση από τον πρωκτό, πόνο, αιμορραγία, κνησμό.

Χρόνια αναιμία, λόγω απώλειας σιδήρου με τα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί. Η αντιαισθητική πρόπτωση των αιμορροΐδων δημιουργεί επίμονο άγχος και δυσάρεστα αισθήματα σε αρκετούς πάσχοντες.

Η αιμορροΐδοπάθεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί ένα απλό τοπικό νόσημα, αλλά προκαλείται από συστηματικούς παράγοντες, που προκαλούν αλλοιώσεις στα αρτηριοφλεβώδη πλέγματα, μεταβολές στη σύσταση των κοπράνων, διαταραχές στις πιέσεις της αιματικής κυκλοφορίας.

Οι κυριότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι:

  • Η δυσκοιλιότητα
  • Η καθιστική ζωή
  • Η κακή διατροφή

Η έξαρση της νόσου που παρατηρείται στη σύγχρονη εποχή οφείλεται στην αυξημένη επίπτωση των παραγόντων αυτών.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται σήμερα με ειδική διατροφή και φάρμακα. Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε σοβαρά περιστατικά ή σε περιστατικά ανθεκτικά στην φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της μεθόδου, λόγω αυξημένης πιθανότητας επιπλοκών.

Συγκεκριμένα οι υποτροπές στις πιο συντηρητικές παρεμβάσεις είναι συχνές και επιπλοκές (π.χ. σήψη, διαταραχές ουροποιητικού, αποστήματα, αιμορραγίες), δεν ελλείπουν, ενώ η ριζική αιμορροΐδεκτομή έχει μικρότερες πιθανότητες υποτροπών, αλλά συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα βλαβών στο ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα, σεξουαλικών διαταραχών, στυτικής δυσλειτουργίας.



Η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας είναι απαραίτητη στη νόσο των αιμορροΐδων τουλάχιστον σε συμπληρωματική βάση. Ο συνδυασμός φυσικών φαρμάκων, διατροφικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων καθημερινότητας:

  • Αποκαθιστά τους συστηματικούς παράγοντες που ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος.
  • Μεταβάλλει την ποσότητα και τη σύσταση των κοπράνων. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η πίεση στην περιοχή του πλέγματος.
  • Δρα στο τοίχωμα των αιμορροΐδων. Έτσι σταθεροποιείται το αγγειακό τοίχωμα των αιμορροΐδων και βελτιώνεται ο φλεβικός τόνος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως

  • Η επαρκής λήψη νερού και η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τη διάταση των αιμορροΐδων
  • Διατηρείτε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ. Η παχυσαρκία συνδέεται με επιδείνωση του προβλήματος
  • Υιοθετείστε πρόγραμμα καθημερινής βάδισης με σωστά αθλητικά υποδήματα
  • Εφαρμόζετε καθημερινά πλύσεις της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα