Να πίνετε πολλά υγρά

Πολλές από τις τροφές που αγαπάτε στις διακοπές- όπως σνακ και επιδόρπια-μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Στους κύριους ένοχους περιλαμβάνονται το τυρί, τα γλυκά, τα κρέατα, η πίτσα, οι κατεργασμένες τροφές, τα τσιπς και τα παγωτά. Αν η δυσκοιλιότητα γίνει πρόβλημα περιορίστε τις συγκεκριμένες τροφές τρώγοντάς τες περιστασιακά.

Μην ξεχνάτε τις ίνες

Αλλάζετε τα δημητριακά πρωινού με κρουασάν σοκολάτας στις διακοπές; Τότε σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε ίνες με τη διατροφή σας. Η μη κατανάλωση αρκετών ινών αποτελεί συνήθη αιτία δυσκοιλιότητας είτε είστε διακοπές είτε όχι. Δοκιμάστε 2,5 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα καθημερινά. Φασόλια ή προϊόντα ολικής άλεσης επίσης βοηθούν.

Ετοιμάστε τροφές για το δρόμο

Οι υγιεινές επιλογές στη διατροφή όταν είστε στο δρόμο αποτελούν περιπέτεια. Μην επιλέγετε τροφές χαμηλές σε ίνες, στα ταχυφαγεία, ή τα αεροδρόμια. Ετοιμάστε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για το ταξίδι. Καλές επιλογές είναι τα κρακεράκια ολικής άλεσης, τα αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Το να πίνετε μαργαρίτα δίπλα από την πισίνα μπορεί να ακούγεται παραδείσια επιλογή αλλά μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το αλκοόλ και η καφεΐνη προκαλούν αφυδάτωση. Αν έχετε τάση για δυσκοιλιότητα ενώ ταξιδεύετε προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη ή να πίνετε άφθονο νερό όταν απολαμβάνετε τα ροφήματα για να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Πολλά υγρά

Η κατανάλωση παραπάνω υγρών μπορεί ενδεχομένως να μην ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητά σας αλλά μπορεί να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά. Τα επαρκή υγρά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να το γεμίζετε. Εκτός από το νερό της βρύσης μπορείτε να πίνετε εμφιαλωμένο, φρουτοχυμούς ή άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη.

Να είστε δραστήριοι

Το ταξίδι συχνά σημαίνει να κάθεστε- στο αυτοκίνητο, το τραίνο, το πλοίο ή το αεροπλάνο. Όταν σταματήσετε να κινείστε μπορεί να σταματήσουν να κινούνται και τα έντερα. Αν κάθεστε για μεγάλα διαστήματα να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να κινείστε. ‘Οταν φθάσετε στον προορισμό σας σχεδιάστε σωματικές δραστηριότητες, όπως περίπατο ή ποδήλατο για να κινείται το σώμα.

Προετοιμαστείτε για το ταξίδι

Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα όταν ταξιδεύετε προετοιμαστείτε έγκαιρα. Ένας τρόπος είναι να αρχίσετε να παίρνετε ένα προϊόν που θα καταστήσει πιο μαλακά τα κόπρανα λίγες ημέρες πριν φύγετε και να το πάρετε και στις διακοπές ώστε να μαλακώσουν τα κόπρανα και να περνούν πιο εύκολα.

Σχεδιάστε διαλείμματα για τουαλέτα

Αν έχετε τακτικές ώρες που επισκέπτεστε την τουαλέτα προσπαθήστε να τις σχεδιάσετε πριν το ταξίδι. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για χαλάρωση. Μπορεί να βοηθηθείτε από ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα. Αν δεν έχετε κίνηση εντέρων σε 10 λεπτά δοκιμάστε αργότερα όταν θα έχετε την ανάγκη.

Μην αγνοείτε το σώμα σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσατε να αγνοείτε την επιθυμία να έχετε κίνηση εντέρου στις διακοπές. Μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε δημόσια τουαλέτα ή να κάνετε τουρισμό και να μην μπορείτε να βρείτε μια. Αγνοώντας την επιθυμία μπορεί να οδηγηθείτε σε δυσκοιλιότητα. Αντί να το αναβάλετε χρησιμοποιήστε την τουαλέτα όταν έχετε την ανάγκη.

Χρησιμοποιείστε καθαρτικά με φειδώ

Αν η διατροφή και η άσκηση δεν βοηθούν μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθαρτικό. Αν χρησιμοποιείτε καθαρτικά συχνά μπορεί το σώμα σας να τα συνηθίσει. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για μικρό διάστημα. Υπάρχουν καθαρτικά μη συνταγογραφούμενα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε συνταγογράφηση. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι είναι καλύτερο για εσάς.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες με αποτέλεσμα την αιμορραγία ή την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση, κατάσταση στην οποία τα κόπρανα αιχμαλωτίζονται στο ορθό. Αν έχετε αίμα στα κόπρανα ή αν η δυσκοιλιότητα είναι πολύ σοβαρή ώστε να μην περνούν τα κόπρανα, μιλήστε με τον γιατρό.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας