Δεν είναι απαραίτητο να νιώθετε τρόμο κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα ούτε υπάρχει λόγος να λαμβάνετε ακραία μέτρα ή να ξοδεύετε μια περιουσία σε αλοιφές και φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες.

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους, γίνονται όμως παθολογικές όταν οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν. Η αιμορροϊδοπάθεια, όπως λέγεται η νόσος, απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι αποσιωπούν το πρόβλημα. Ενώ οι αιμορροΐδες είναι ενοχλητικές και συχνά προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς όταν αιμορραγούν, δεν είναι επικίνδυνες παρά μόνον αν μολυνθούν. Ωστόσο, ο πόνος, όταν προκύψει περίσφιξη αιμορροΐδων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα οξύς.

Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και διαχείριση της νόσου. Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας και ιδίως η χαμηλή σε φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά όπως τα ωμέγα-3, μικρο-ιχνοστοιχεία συμπεριλαμβανομένου του ψευδάργυρου και του χρωμίου, και η υψηλή σε κατανάλωση ζωικών προϊόντων και αλκοόλ, διατροφή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πολύ χαμηλά ποσοστά της νόσου σε λαούς λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορούν επίσης να αποτελέσουν αίτια εμφάνισής της, όπως άλλωστε η εγκυμοσύνη και η καθιστική ζωή.

Ενώ οι αιμορροΐδες μπορεί να συρρικνωθούν με το πέρασμα του χρόνου και να πάψουν να αποτελούν πρόβλημα, υπάρχουν περιπτώσεις που η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση, όπως παραδείγματος χάριν όταν οι αιμορροΐδες είναι μεγάλες, επώδυνες, ή αιμορραγούν συχνά. Προτού όμως καταφύγουμε σε αυτή τη λύση, μερικές αλλαγές στη διατροφή και στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης. Τέτοιες είναι:

  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, προκειμένου να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, η οποία σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης των αιμορροΐδων. Η πλούσια σε φρούτα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως διατροφή λειτουργεί καταλυτικά, όπως επίσης και τα συμπληρώματα φυτικών ινών.
  • Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών και του αλκοόλ
  • Η αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες, όπως πικάντικα φαγητά, εσπεριδοειδή και καφεΐνη.
  • Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού, γιατί το νερό είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν οι φυτικές ίνες ως “φάρμακο” για τη δυσκοιλιότητα.
  • Η επιλογή μιας διατροφής χαμηλής σε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, καθώς από αυτούς έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί οι φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.

Παράλληλα με την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών, υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές συνήθειες που βοηθούν τόσο στην πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας όσο και στη μείωση των συμπτωμάτων της. Για παράδειγμα θα μπορούσατε:

  • Να εντάξετε την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Περίπου 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα βοηθούν στη δραστηριότητα του εντέρου.
  • Να μην καθυστερείτε την αφόδευση. Είναι από τους πιο απλούς τρόπους πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας.
  • Να μη ζορίζεστε, αλλά να χαλαρώνετε. Η πίεση στις φλέβες του πρωκτού αποτελούν από τις συνηθέστερες αιτίες αιμορραγίας.
  • Να μην κάθεστε πολλή ώρα στη λεκάνη
  • Να μη διαβάζετε στην τουαλέτα.

Παρότι η αιμορραγία είναι το σύμπτωμα που οδηγεί συνήθως τον ασθενή στο γιατρό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν την εξέταση, κυρίως από ντροπή. Η διάγνωση όμως έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρό και όχι από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς η αιμορραγία δεν αποτελεί μόνο σύμπτωμα των αιμορροΐδων αλλά και πολύ πιο σοβαρών νόσων. Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία ο ειδικός γιατρός θα θέσει την αναγκαιότητα της επέμβασης, τα νέα είναι καλά. Με την επαναστατική μέθοδο αποκατάστασης της αιμορροϊδοπάθειας με υπερήχους, έχουμε θεραπεία της νόσου ανώδυνα, αναίμακτα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας