Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, οι πιθανότητες λένε πως θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει τροφές από κάθε διατροφική ομάδα—φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά και πρωτεΐνες. Πρέπει, επίσης, να συμπεριλάβετε μερικά ποιοτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Το φαγητό και η πάθηση αυτή έχουν στενή σχέση—που σημαίνει πως ό,τι καταναλώνουμε, μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματά της. Όταν βιώνετε μια έξαρση των συμπτωμάτων, ορισμένες τροφές μπορούν να τα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο, τροφές που ίσως να καταναλώνετε χωρίς πρόβλημα στις πιο ήρεμες περιόδους.

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, κάποια καθορισμένη διατροφή που να δρα αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς, καθώς διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται, και κάποιες τροφές να είναι χειρότερες για ορισμένους ασθενείς. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, με καλό ή κακό τρόπο, σε ό,τι αφορά ποιες τροφές είναι προβληματικές για εσάς.

Προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα

Το πεπτικό σας σύστημα θα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί δύο ή τρία μεγάλα γεύματα ημερησίως, άρα μπορείτε να καταναλώνετε πέντε με έξι μικρότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να τα χωνεύετε πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει και από τα συμπτώματα.

Μετράτε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Με τον καιρό, η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να κάνει την απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών δύσκολη, οδηγώντας σε υποσιτισμό και μεγάλο χάσιμο βάρους, ειδικά όταν τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί ανά περιόδους να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες ή να λαμβάνετε κάποια συμπληρώματα βιταμινών. Προσπαθήστε, επίσης, να υπολογίζετε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε, ώστε να φτάνετε τους στόχους σας.

Προσέξτε το αλάτι και τα λιπαρά

Ορισμένα από τα φάρμακα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να έχουν κακές παρενέργειες αν συνδυαστούν με πολύ αλάτι, όπως πρήξιμο. Συνεπώς, ελαττώστε το αλάτι για να προλάβετε την κατακράτηση υγρών. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τα υγιεινά λιπαρά – όπως αυτά του ελαιόλαδου – τα λιπαρά, παχυντικά φαγητά, όπως τα τηγανητά, θα επιδεινώσουν σίγουρα τα συμπτώματα, προκαλώντας αέρια, πρήξιμο, διάρροια και άλλες επιπλοκές.

Ελαττώστε τα γαλακτοκομικά

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, έχουν και δυσανεξία στην λακτόζη. Συνεπώς, αν αυτό ισχύει και για εσάς, θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά. Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας πει με σιγουριά ποια προϊόντα είναι ασφαλή για εσάς.

Βρείτε τη σωστή ισορροπία φυτικών ινών

Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες—όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά—αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφή σας, αλλά οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τις κατάλληλες ποσότητες φυτικών ινών που έχετε ανάγκη καθημερινά. Επίσης, το να μαγειρεύετε τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να θυμάστε πώς αντέδρασε ο οργανισμός σας σε κάθε τροφή, ώστε να αποφεύγετε τα λάθη και να οργανώσετε καλύτερα το πλάνο διατροφή σας. Επιπλέον, το ημερολόγιο διατροφής θα βοηθήσει πάρα πολύ τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας να σας προσφέρει την βοήθεια που χρειάζεστε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο