Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνή, μακροχρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος. Η νόσος εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 2.000.000 Έλληνες, (20% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΕΛΙΓΑΣΤ), με τις γυναίκες να είναι διπλάσιος αριθμός από τους άντρες.

Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά εικάζεται ότι συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία του εντέρου και προβλήματα στην πέψη. Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες, ενδεχομένως παίζουν ρόλο.

Πρόκειται για απρόβλεπτη νόσο. Μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα για μήνες και στη συνέχεια να εμφανιστεί έξαρσή τους.

Tα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων. Συνήθως είναι χειρότερα μετά το φαγητό και τείνουν να έρχονται και να φεύγουν σε επεισόδια, συχνά σε περιόδους στρες ή μετά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Ωστόσο, συχνά όταν κάποιος αποφεύγει τροφές λόγω της νόσου, δεν λαμβάνει θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται και μπορεί να εμφανίσει υποθρεψία.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου- δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και τα δύο εναλλασσόμενα- φούσκωμα στο στομάχι, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει το έντερο μετά την τουαλέτα, περιστασιακά αυξημένη ανάγκη να πάει κάποιος στην τουαλέτα. Ορισμένοι έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως λήθαργο, αίσθηση κόπωσης/ ασθένειας, πόνο στη μέση, προβλήματα με την κύστη, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ακράτεια.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, και οι συστάσεις αφορούν σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

  • Εντοπισμός τροφών/ ροφημάτων που προκαλούν συμπτώματα
  • Αλλαγή στην ποσότητα φυτικών ινών
  • Ενίσχυση της άσκησης, μείωση των επιπέδων στρες (γιόγκα / διαλογισμός).

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού. Περιέχουν φιλικά βακτήρια, που εκτιμάται ότι αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου αν έχει διαταραχθεί, ειδικά μετά από χρόνιες διάρροιες και δυσκοιλιότητα.

Ορισμένες φορές συνταγογραφούνται φάρμακα για τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς- αντισπασμωδικά για τον πόνο, καθαρτικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ανασταλτικά περισταλτισμού.

Μιας και η πάθηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, αρκετοί ασθενείς ακολουθούν με την καθοδήγηση του ιατρού τους αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή συμπεριφοριστική  θεραπεία.

Βουτυρικό οξύ, μια νέα θεραπεία;

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τις νόσους του εντέρου είναι το βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ σχηματίζεται στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των διατροφικών ινών. Βρίσκεται και στη φύση ως συστατικό του λίπους στο γάλα και τα παράγωγά του. Σε ένα μη υγιές παχύ έντερο, η ποσότητα και η ποιότητα του βουτυρικού οξέος είναι ιδιαίτερα διαταραγμένες, συνεπώς η αναπλήρωσή του μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου.

Δεδομένα πρόσφατων μελετών το αναγνωρίζουν ως μια πιθανή θεραπεία στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς ασθενείς εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, αίσθημα δυσφορίας.

Σημαντικά οφέλη εντοπίζονται και σε περιπτώσεις λειτουργικής δυσκοιλιότητας.

Πώς βοηθά το βουτυρικό οξύ

  • Συμβάλλει στη μείωση του εντερικού pH δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων
  • Συμμετέχει σε ανοσορυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες
  • Ευνοεί την επούλωση των αλλοιώσεων
  • Βοηθά στην απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών (ελαχιστοποίηση διάρροιας)
  • Βοηθά το προβιοτικό μείγμα να ενωθεί με τον εντερικό επιθηλιακό ιστό ενισχύοντας τον αποικισμό

Περιορισμοί της θεραπείας με βουτυρικό οξύ μέχρι σήμερα

Αν και η κλινική εμπειρία έχει δείξει όλες αυτές τις ευεργετικές ενδείξεις για το βουτυρικό οξύ, ως τώρα οι θεραπευτικές επιλογές με βουτυρικό οξύ που υπήρχαν διεθνώς ήταν είτε με τοπική έκχυση από τον ορθό, το οποίο όμως είχε περιορισμένη δράση καθώς δεν έφτανε σε όλο το παχύ έντερο, είτε με πόσιμο βουτυρικό οξύ, το οποίο όμως δεν έφτανε άθικτο στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα και οι 2 μέθοδοι, να μην προσφέρουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα και να είναι περιορισμένης δράσης.

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία με βουτυρικό οξύ

Εδώ και 1 χρόνο έχει δημιουργηθεί ένα νέο ιταλικό προϊόν με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, που ονομάζεται ColonLife. Το προϊόν εξασφαλίζει το βουτυρικό οξύ που περιέχει να φτάνει άθικτο στο παχύ έντερο και παράλληλα να είναι και «παρατεταμένης αποδέσμευσης». Στην Ιταλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία και πρόσφατα ξεκίνησε και στην Ελλάδα.

Η πατενταρισμένη μορφή του βουτυρικου οξέος παρατεταμένης αποδέσμευσης εξασφαλίζει συνεχόμενη 24ωρη επάλειψη του παχέος εντέρου. Έτσι, σταδιακά το παχύ έντερο μετά τη θεραπεία με το βουτυρικό οξύ διαθέτει πλέον πολύ καλύτερες συνθήκες για να εισέλθουν τα προβιοτικά- ενδεδειγμένη επιλογή για παθήσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου-και να το αποικίσουν πιο αποτελεσματικά και μόνιμα.

To ColonLife μέσα στην ίδια συσκευασία αλλά σε ξεχωριστή καρτέλα περιέχει και ειδικά σχεδιασμένο μείγμα προβιοτικών με πρεβιοτικά. Μάλιστα και τα προβιοτικά του ColonLife διαθετουν Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, καθώς είναι 5 φορές πιο ανθεκτικά από τα κοινά προβιοτικά και φτάνει όλος ο πληθυσμός του άθικτος στο παχύ έντερο.

Η επιστημονική κοινότητα των γαστρεντερολόγων στην Ιταλία έχει ήδη αναγνωρίσει το ColonLife για την ευεργετική του δράση σε σοβαρές παθήσεις του παχέος εντέρου- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Κολίτιδα, Ελκώδη Κολίτιδα, Εκκολπωμάτωση Παχέος Εντέρου, Νόσο του Crohn.

Μάθετε περισσότερα για το ColonLife εδώ.

Πηγές: Butyric acid in irritable bowel syndrome, Andrzej Załęski, Aleksandra Banaszkiewicz, Jarosław Walkowiak, Przegląd Gastroenterologiczny 2013; 8 (6)
Microencapsulated sodium butyrate reduces the frequency of abdominal pain in patients with irritable bowel syndrome, T. Banasiewicz, Ł. Krokowicz, Z. Stojcev, B. F. Kaczmarek–, E. Kaczmarek, J. Maik, R. Marciniak, P. Krokowicz, J. Walkowiak and M. Drews, Colorectal Disease, 2012 The Association of Coloproctology of Great Britain and Ireland. 15, 204–209
Butyrate and the colonocyte. Production, absorption, metabolism, and therapeutic implications. Velázquez OC, Lederer HM, Rombeau JL. Adv Exp Med Biol. 1997; 427():123-34.
Quality of life and the clinical symptoms at the patients with irritable bowel syndrome treated complementary with protected sodium butyrate. Banasiewicz T, Kaczmarek E, Maik J, et al. Gastroenterol Prakt. 2011;5:45–53.
Butyric acid in functional constipation, Aleksandra Pituch, Jarosław Walkowiak, and Aleksandra Banaszkiewicz, Prz Gastroenterol. 2013; 8(5): 295–298.
Physiological and anti-inflammatory roles of dietary fiber and butyrate in intestinal functions.Andoh A, Bamba T, Sasaki M, JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1999 Sep-Oct; 23(5 Suppl):S70-3.

Anti-inflammatory effects of sodium butyrate on human monocytes: potent inhibition of IL-12 and up-regulation of IL-10 production. Säemann MD, Böhmig GA, Osterreicher CH, et al. FASEB J. 2000;14:2380–2.