Η ηπατίτιδα C είναι στην ουσία μια συνεχής φλεγμονή στο συκώτι, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα. Με τον καιρό, αν αυτή η ασθένεια παραμείνει ανεξέλεγκτη, ο οργανισμός μας εξασθενεί και βρίσκεται σε κίνδυνο για πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος. Είναι σπάνιο να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή. Η μόλυνση καταλήγει στην φλεγμονή του ήπατος. Υπάρχουν δύο στάδια της μόλυνσης, η οξεία και η χρόνια. Το στάδιο της οξείας μόλυνσης συμβαίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έκθεση στον ιό. Για κάποιους, μπορεί να είναι μια βραχυχρόνια νόσος, αλλά υπολογίζεται πως το 75-80% των ασθενών θα αναπτύξουν χρόνια ηπατίτιδα.

Το συκώτι είναι το όργανο που επεξεργάζεται το αίμα, και φιλτράρει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. Παράγει πρωτεΐνες, σημαντικά συστατικά του αίματος, αλλά και χολή που μας βοηθάει να χωνεύουμε το φαγητό μας. Επιπλέον, στο συκώτι αποθηκεύεται γλυκόζη και βιταμίνες.

Η ηπατίτιδα προκαλεί φλεγμονές που διακόπτουν αυτές τις πολύ σημαντικές διεργασίες. Τα αρχικά της συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια, και να μην τους δώσουμε σημασία, αλλά όσο πιο γρήγορα διαγνωστούμε και ζητήσουμε βοήθεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να προλάβουμε κάποια σοβαρή βλάβη. Όταν η μόλυνση γίνεται χρόνια, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος. Όσο η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως προβλήματα στο δέρμα, στο αίμα, και ανεξήγητο χάσιμο βάρους. Σε πολύ σφοδρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί καρκίνος στο συκώτι ή ηπατική ανεπάρκεια.

Ένα αιματολογικό τεστ μπορεί να ελέγξει την ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα. Αν υπάρχουν, σημαίνει ότι έχετε εκτεθεί στον ιό, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε και επαναληπτικές εξετάσεις.

Η ηπατίτιδα, όμως, επηρεάζει και το πεπτικό μας σύστημα, καθώς στο συκώτι παράγεται η χολή· η ουσία που αποδομεί τα λιπαρά. Ο οργανισμός μας την αποθηκεύει στην χοληδόχο κύστη, και την στέλνει όποτε χρειάζεται στο λεπτό έντερο. Έπειτα, η χολή αναμειγνύεται με τα οξέα του στομάχου, και τα υγρά από το πάγκρεας, βοηθώντας το έντερο να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και να τα στείλει στο αίμα. Η ελαττωματική παραγωγή χολής, λόγω της ηπατίτιδας, μας δυσκολεύει να χωνέψουμε τα λιπαρά φαγητά. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να αισθανθούμε πόνο στην κοιλιά, λόγω συσσώρευσης υγρών στο στομάχι. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, έλλειψη όρεξης για φαγητό και έλλειψη βάρους, και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Αν η χοληδόχος κύστη προσβληθεί από τον ιό, τότε μπορεί να αισθανθούμε πολύ έντονο πόνο, αλλά οι πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ μικρές.

Όταν το συκώτι δεν μπορεί να φιλτράρει τις τοξίνες του αίματος, μπορεί να προκληθούν βλάβες και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στις μικρές κινήσεις
  • Ενοχλήσεις στον ύπνο
  • Κακή μνήμη και συγκέντρωση
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά

Προφανώς, καθώς το συκώτι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην υγεία του αίματός μας, η ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία, αλλά και να αυξήσει την πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, λόγω σπασμένων φλεβών. Επίσης, ένα συκώτι που υπολειτουργεί δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά σίδηρο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και συμπτώματα αναιμίας.

Τέλος, η ηπατίτιδα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή, προκαλώντας είτε υπερθυρεοειδισμό, είτε υποθυρεοειδισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ