Ο καρκίνος του οισοφάγου, του σωλήνα που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι, δεν είναι και από τους πιο συχνούς καρκίνους. Ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα περιστατικά του πέφτουν σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, και πλέον είναι όλο και περισσότεροι οι ασθενείς που επιβιώνουν—ειδικά αν η διάγνωση είναι έγκαιρη. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες κινδύνου; Και πώς μπορούμε να μικρύνουμε κι άλλο τον κίνδυνο;

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβεί σε άνδρες, από ό,τι σε γυναίκες, και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η ακριβής αιτία του δεν είναι γνωστοί, αλλά οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι τα παρακάτω μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

  • Κόβουμε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του τοιχώματος του οισοφάγου, συνεπώς αποτελεί τεράστιο παράγοντα κινδύνου.
  • Τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Περίπου το 15% των περιστατικών έχουν συσχετιστεί με κακή διατροφή, φτωχή σε φρούτα και λαχανικά.
  • Περιορίζουμε τα πολύ ζεστά ροφήματα: Μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα τοιχώματα του οισοφάγου, οδηγώντας ακόμα και σε καρκίνο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ: Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου του οισοφάγου.
  • Διατηρούμε ένα υγιές βάρος: Η παχυσαρκία, ειδικά αν το λίπος είναι συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς, έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του οισοφάγου.
  • Κρατούμε την παλινδρόμηση υπό έλεγχο. Αν πάσχετε από παλινδρόμηση, η έκθεση του οισοφάγου σας σε οξέα του στομάχου και σε χολή συνεχώς, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη