Αν υποφέρετε από καούρες, δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές. Είναι εκείνο το ιδιαίτερα ενοχλητικό αίσθημα ότι το στήθος και ο λαιμός σας παίρνουν φωτιά—με μια δόση ξινίλας. Λογικά έφταιξε κάτι που φάγατε, ειδικά αν ήταν καυτερό, λιπαρό ή όξινο. Μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι χρόνια πάθηση και προκαλεί συχνά καούρα. Πώς μπορούμε όμως να την διώξουμε γρήγορα και αποτελεσματικά;

Φορέστε χαλαρά ρούχα

Η καούρα συμβαίνει όταν τα περιεχόμενα του στομαχιού ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς. Μπορεί να προκληθεί αυτή η αντίδραση αν φοράτε πολύ στενά ρούχα, που πιέζουν το στομάχι σας.

Σταθείτε όρθιοι

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι παράγοντας για την καούρα που αισθάνεστε, συνεπώς δοκιμάστε να σηκωθείτε όρθιοι για λίγο. Ακόμα κι αν είστε όρθιοι, είναι σημαντικό να μην καμπουριάζετε, επειδή τα όργανά σας συμπιέζονται.

Σηκώστε τον κορμό

Αν κάποιο αγαπημένο σας άτομο (ή εσείς) είναι καθηλωμένο (για τον οποιονδήποτε λόγο) στο κρεβάτι και δεν μπορεί να σηκωθεί, το να υψώσετε το κεφάλι του μόνο με ένα επιπλέον μαξιλάρι, δεν πρόκειται να βοηθήσει με την καούρα. Σκοπός είναι να υψώσετε όλο τον κορμό, από την μέση και πάνω.

Πιείτε… μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να απαλύνει την καούρα ως έναν βαθμό. Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό, και πιείτε το αργά. Γενικότερα, όταν σας έχει πιάσει καούρα, μην πίνετε τίποτα γρήγορα.

Μασήστε μια τσίχλα

Το μάσημα της τσίχλας θα βοηθήσει στο να εξουδετερώσετε τα οξέα του στομάχου, καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου, που με την σειρά του διαλύει τα οξέα και τα απομακρύνει από τον οισοφάγο.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Ξέρουμε πως το κάπνισμα είναι εξωφρενικά βλαβερό για την υγεία, αλλά επίσης το κάπνισμα είναι παράγοντας που συνεισφέρει στην αίσθηση της καούρας. Όπως και στην επιδείνωσή της.

Πάρτε φάρμακα

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που στοχεύουν την καούρα, και δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού. Μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία, και είναι φάρμακα όπως τα αντιόξινα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης