Η νόσος του Crohn, αν δεν την διαχειριζόμαστε καταλλήλως, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές, κυρίως λόγω της φλεγμονής και των τραυματισμών του εντέρου. Αλλά οι επιπλοκές μπορεί να συμβούν και σε άλλα μέρη του σώματος, είτε λόγω των φλεγμονών, είτε λόγω κακής διατροφής. Ποιες είναι αυτές οι επιπλοκές;

Επιπλοκές των εντέρων

Εντερική απόφραξη: Η συνεχής φλεγμονή προκαλεί την συσσώρευση ουλώδους ιστού, που στενεύει τα έντερα και μπλοκάρει την διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στο λεπτό, παρά στο παχύ έντερο. Συμπτώματα αυτής της επιπλοκής είναι η μειωμένη όρεξη, σφοδρές κράμπες στην περιοχή, ναυτία και εμετός.

Πρωκτική σχισμή: Συμβαίνει όταν σκίζεται το δέρμα πάνω ή γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσουν από ήπιο μέχρι και σφοδρό πόνο και πιθανώς αιμορραγία.

Συρίγγιο: Το συρίγγιο είναι ένα κανάλι που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο περιοχές του σώματος, και στην νόσο του Crohn μπορεί να συνδέει δύο διαφορετικές περιοχές των εντέρων ή ένα σημείο των εντέρων με την κύστη, τον κόλπο ή και την επιδερμίδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 30% των ασθενών αντιμετωπίζουν συρίγγια.

Απόστημα: Το απόστημα είναι μια θήκη με πύον που προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση. Μπορεί να αναπτυχθεί μέσα ή κοντά σε ένα συρίγγιο, αλλά και εκτός. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και πυρετό. Αν δημιουργηθεί γύρω από τον πρωκτό, θα μοιάζει σαν πυώδες εξάνθημα.

Υποσιτισμός: Πολλοί παράγοντες σχετικοί με την νόσο κάνουν πολύ δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υποσιτισμός μπορεί να φτάσει σε τόσο άσχημο σημείο, που να χρειαστεί θεραπεία με ορό.

Τοξικό μεγάκολο: Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή, που η βαθιά φλεγμονή του παχέος εντέρου το έχει αναγκάσει να πρηστεί και να παραλύσει. Ένα παχύ έντερο με τοξικό μεγάκολο μπορεί να σκιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι ασθενείς που ζουν με νόσο του Crohn αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα πιο μεγάλος αν ζείτε με την πάθηση για περισσότερα από οκτώ χρόνια, και αν μεγάλες περιοχές του παχέος εντέρου επηρεάζονται από αυτήν.

Επιπλοκές εκτός εντέρων

Προβλήματα στο στόμα: Η νόσος του Crohn μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πληγές έλκους στο στόμα, όπως και μυκητιάσεις.

Προβλήματα στις αρθρώσεις: Η φλεγμονή της Crohn μπορεί, με τον καιρό, να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Προβλήματα στο δέρμα: Οι ασθενείς με Crohn μπορεί να εμφανίσουν κόκκινα σημάδια που εξέχουν, σαν πρήξιμο, όπως και πληγές, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν ακόμα και στα άκρα. Επιπλέον, η διάγνωση της νόσου του Crohn αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο ψωρίασης.

Αναιμία: Η εσωτερική αιμορραγία λόγω ελκών, όπως και οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα αναιμίας.

Προβλήματα στα μάτια: Τα κορτικοστεροειδή, φάρμακα που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να αντιμετωπίσουν την Crohn, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καταρράκτη ή γλαυκώματος.

Προβλήματα στα οστά: Και η νόσος, αλλά και τα κορτικοστεροειδή μπορούν να συμβάλουν στην οστεοπόρωση και στην οστεοπενία.

Προβλήματα στο συκώτι: Οι ασθενείς με Crohn έχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα ήπια προβλήματα στο συκώτι.

Πέτρες στα νεφρά και πέτρες στην χολή: Και οι δύο αυτές επιπλοκές είναι πιο συχνές σε ασθενείς με Crohn.

Προβλήματα ψυχολογικής φύσης: Ο φόβος του πόνου, αλλά και το στρες των πιθανώς ντροπιαστικών συμπτωμάτων της πάθησης μπορεί να οδηγήσουν σε απομόνωση και σε συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;