Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανίσει πολλά συμπτώματα και επιπλοκές, από πόνους στις αρθρώσεις και ξαφνική απώλεια βάρους, μέχρι και προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όμως, είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν σε έναν ασθενή με ελκώδη κολίτιδα, αν και δεν είναι εξακριβωμένο αν οφείλονται στην πάθηση. Προφανώς η ζωή με μια χρόνια πάθηση όπως η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο σκέψης, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Αρκετοί ασθενείς δεν αναφέρουν το αυξημένο στρες που βιώνουν στον γιατρό τους, καθώς πιστεύουν πως είναι φυσιολογικό κομμάτι της ασθένειας, ή δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι χαρακτήρες. Θα σας εκπλήξει πόσο συνηθισμένο είναι το δεύτερο, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν συσχετίζουν τις χρόνιες παθήσεις με προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Gastroenterology Research and Practice, έδειξε πως τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης έφταναν αντίστοιχα στα 29% και 35% στις περιόδους ύφεσης, και 80% και 60% στις περιόδους έξαρσης της πάθησης.

Μια άλλη μελέτη, του 2015, που δημοσιεύθηκε στο Permanente Journal, έδειξε πως το 82% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή. Αυτές οι ψυχικές διαταραχές, όμως, είχαν διαγνωστεί πριν την κολίτιδα, ειδικά στις γυναίκες. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις πιθανότητες συννοσηρότητας αγχώδους διαταραχής και ελκώδους κολίτιδας, όπως το πόσο σφοδρή είναι η πάθηση, πόσο συχνά βρίσκεται σε έξαρση, αν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή, και αν ο ασθενής αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα, όπως αναπηρία ή ανεργία.

Φαίνεται πως η ελκώδης κολίτιδα και τα ψυχικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η διάγνωση της κολίτιδας, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης ή αυξημένο στρες καθώς ο ασθενής προσπαθεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα της κολίτιδας, όπως αέρια ή πόνο. Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, έδειξε πως η κατάθλιψη συσχετιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό με περιόδους έξαρσης της κολίτιδας.

Έχει αποδειχθεί πως το ψυχολογικό στρες μπορεί να αυξήσει την διαπερατότητα των εντέρων, πόσο εύκολο δηλαδή είναι για θρεπτικά συστατικά να περάσουν. Αυτό όμως μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος των βλαβερών ουσιών που δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο έντερο. Το στρες, επίσης, συμβάλλει στην δημιουργία φλεγμονών—και οι φλεγμονές αυτές αυξάνουν το στρες, συνεπώς (όπως κάθε φορά που μιλάμε για στρες) έχουμε να κάνουμε με ακόμα έναν φαύλο κύκλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα