Γιατί κρυώνουμε; Κρυώνουν το ίδιο όλοι; Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο το κρύο και κατά συνέπεια δεν αντιδρά ο οργανισμός τους το ίδιο. Ας πάμε όμως τα πράγματα από τα εύκολα: Το πόσο ζεστά ή κρύα αισθανόμαστε, εξαρτάται και από τις θερμοκρασίες στις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε. Για παράδειγμα, αν περάσουμε αρκετό καιρό σε ένα κρύο σπίτι, όταν πάμε σε ένα ζεστό, η διαφορά θα είναι πολύ έντονη.

Σίγουρα η αίσθηση του κρύου δεν είναι ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Επίσης διαφορετικά αισθάνονται το κρύο οι ενήλικες και διαφορετικά τα παιδιά. Ο άνθρωπος διαθέτει στο δέρμα του ‘αισθητήρες’ για να αισθανθεί τη ζέστη ή το κρύο. Οι αισθητήρες δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους στα ίδια σημεία. Για αυτό άλλοι κρυώνουν πιο πολύ στο κεφάλι, άλλοι στα πόδια ή στα χέρια, άλλοι στα αυτιά. Διαφέρει επίσης και ο αριθμός των αισθητήρων από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι ο καθένας αντιλαμβάνεται εμπειρικά διαφορετικά τα θερμοκρασιακά δεδομένα.

Η λύση για το κρύο είναι μία: συνεχής κίνηση και όχι λιπαρά! Με την κίνηση των μυών, γενικότερα, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου, τόσο περισσότερο μπορεί να διευκολυνθεί μέσω της κίνησης η ροή του αίματος. Οι γυναίκες που έχουν κατά κανόνα μικρότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τους άνδρες, κρυώνουν συνήθως περισσότερο. Βέβαια, μυϊκή μάζα δεν σημαίνει λίπος, ούτε περισσότερα κιλά. Για αυτό, η λύση στο κρύο δεν είναι ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα.

´Ενας επίσης λόγος που οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο, είναι ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικό σύστημα θερμοκρασίας από ό,τι οι άνδρες. Αυτό σημαίνει πως περισσότερο αίμα ρέει προς τα βασικά εσωτερικά όργανα και λιγότερο προς τα χέρια και τα πόδια. Σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, παίζει ωστόσο και η διατροφή. Σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, συστήνεται η συχνή λήψη γευμάτων καθώς η λήψη τροφής, αυξάνει ταχύτατα το μεταβολικό ρυθμό και την παραγωγή θερμότητας, για κάποιες ώρες μετά το γεύμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί τους χειμερινούς μήνες και η κατανάλωση αλκοόλ. Παρά την πεποίθηση ότι μας ζεσταίνει, στην πραγματικότητα ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας.

Μία άλλη σημαντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία σχετίζεται και με την αντίδρασή του στο κρύο, είναι η λειτουργία της μνήμης. Το σώμα θυμάται πώς έχει αντιδράσει παλαιότερα στο κρύο και έτσι με κάθε νέο ερέθισμα λειτουργεί αντίστοιχα. Αυτό εξηγεί για παράδειγμα το τρέμουλο του σαγονιού από το κρύο, κάθε φορά που οι αισθητήρες δέχονται ένα τέτοιο ερέθισμα. Αμέσως δίνεται εντολή στον εγκέφαλο να κινηθούν οι μύες της περιοχής αυτής γρηγορότερα και κατά συνέπεια να κυκλοφορήσει καλύτερα και γρηγορότερα το αίμα στην περιοχή.

Η έλλειψη ύπνου επίσης μας επηρεάζει και κρυώνουμε πιο πολύ και αυτό γιατί, όταν είμαστε κουρασμένοι, είμαστε πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;