Ο κίνδυνος ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στον θόρυβο των αεροσκαφών. Το πρόβλημα, μάλιστα, μεγαλώνει την νύχτα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θόρυβος είναι ένας παράγοντας άγχους. Και αυτός ο παράγοντας επηρεάζει το επίπεδο ορμονών στο σώμα. Από αυτές, η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, συμβάλλει στο να ανέβει η αρτηριακή σας πίεση. Αν είστε εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετατρέπεται σε υπέρταση, και αυτές είναι μερικές από τις ακόλουθες συνέπειες: έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άνοια.
Μάλιστα, πολλές μελέτες από όλο τον κόσμο, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες, έχουν καταλήξει σε ανάλογα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τον θόρυβο των αεροπλάνων.

Ο ακριβής ρόλος που μπορεί να παίξει στην υγεία η έκθεση σε πάρα πολύ δυνατούς ήχους δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος. Είναι όμως εύλογο να πιστεύει κάποιος ότι συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, αυξάνοντας, για παράδειγμα, την αρτηριακή πίεση ή διαταράσσοντας τον ύπνο.

Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε πολύ δυνατούς ήχους, αντιδρά με αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πιέσεως - και είναι λογικό αυτό να συμβαίνει σε όσους εκτίθενται στους ήχους των αεροπλάνων.

Πάντως, παρότι αυξημένος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας του ήχου των αεροπλάνων είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι αυτός που φέρουν συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Επισημαίνεται ότι μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία γύρω από αεροδρόμια (Μαδρίτης, Άμστερνταμ, Λονδίνου) κατέγραψε ισχυρή αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην έκθεση των μαθητών στον θόρυβο των αεροπλάνων και στη διαδικασία ανάγνωσης-κατανόησης κειμένου.

Επιπλέον μελέτη που έγινε στη Γαλλία διαπίστωσε ότι έπειτα από έναν χρόνο έκθεσης στον θόρυβο κατά τη διάρκεια μαθήματος οι μαθητές παρουσίασαν αδυναμίες στην προσπάθεια λύσης προβλημάτων και αντιμετώπισης διαγωνισμάτων που απαιτούσαν προσοχή.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηχορύπανση είναι ένας σοβαρός επιβαρυντικός παράγων για την υγεία. Σε αυτό το συμπέρασμα άλλωστε έχουν καταλήξει εκατοντάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο. Έτσι έχει διαπιστωθεί ότι αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση διατρέχει σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις, λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα θορύβου.

Όμως οι αρνητικές συνέπειες των πολλών ντεσιμπέλ δεν σταματούν εδώ: κόπωση, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και ταχυκαρδία είναι μερικές μόνο επιπτώσεις του θορύβου.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;