Οι περισσότεροι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας ως επικίνδυνα.

Πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος. Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012, 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια, ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες.

Σύμφωνα με μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος. Παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι κυρίως τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι αυτά που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, νεότερες μελέτες όμως εστίασαν περισσότερο στο θέμα των αρρυθμιών της καρδιάς και της πνευμονικής εμβολής.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα άτομα- και ειδικά τα παιδιά που ζουν σε στενούς δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία. Το αλλεργικό βρογχικό άσθμα -και γενικά οι παθήσεις των πνευμόνων -είναι αυτές που πλήττουν κυρίως τα παιδιά αυτά.
Επίσης, οι πάσχοντες από άσθμα που εκτίθενται στους ρύπους των οχημάτων και τον καπνό από τζάκια και ξυλόσομπες μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει πως όλα τα είδη των ατμοσφαιρικών ρύπων, με εξαίρεση το όζον, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και ότι όσο αυξάνεται η ρύπανση τόσο αυξάνονται τα εγκεφαλικά.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με εγκεφαλικό επεισόδιο και η θνησιμότητα από αυτό αυξάνονταν κατ' αναλογία με τις συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, καθώς και με τις συγκεντρώσεις των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων.

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η βασική πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Πάντως, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές επιπλέον ιδιαιτερότητες ως προς τις αιτίες ρύπανσης. Για παράδειγμα, στην Πολωνία ο αέρας μολύνεται από τη βιομηχανία άνθρακα, στη Δανία οι άνθρωποι καίνε ξύλα για θέρμανση, αυξάνοντας τους ρύπους, ενώ στη Γερμανία το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις συγκοινωνίες. Πάντως, όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το 90 % των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειμένο σε ποσότητα ρύπων που o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται για αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά για να καθαρίσει ο αέρας. Έτσι οι εκπομπές συγκεκριμένων αιωρούμενων σωματιδίων έχουν μειωθεί σε όλη την Ευρώπη κατά 15 %. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ρύπανση παραμένει, απλά δεν τη βλέπουμε, λένε οι ειδικοί. Έτσι, για παράδειγμα τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να είναι εφοδιασμένα με φίλτρα σωματιδίων και το μεγαλύτερο μέρος τους να μην εκπέμπεται πλέον στην ατμόσφαιρα, ωστόσο ορισμένα μικροσκοπικά σωματίδια εξακολουθούν να μολύνουν την ατμόσφαιρα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως